Kraftsysteman­alytiker inom elkvalitet till Svenska kraftnät

Senaste ansökningsdag:

Vill du arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Vi bygger ut stamnätet för att möta framtidens energibehov och utvecklar vårt samarbete med övriga Europa.

Svenska kraftnät söker nu dig som vill bli en viktig del av Svenska kraftnäts arbete med att tillse att stamnätet har en god elkvalitet. I vår nyinrättade roll som kraftsystemanalytiker inom elkvalitet kommer du främst att ansvara för att i nära samarbete med Svenska kraftnäts nätutredningsenhet utveckla modeller samt genomföra studier i så kallade EMT-program.

Dina arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna kommer bland att innefatta utveckling av modeller och studier av temporära överspänningar (TOV), kopplingsöverspänningar (SOV) och av olika resonansfenomen (t.ex. ferro-, parallell- och serieresonanser) samt dimensionering av överspänningsskydd/ventilavledare. I rollen ingår även att analysera resultaten av genomförda studier, identifiera risker, så som känsliga driftlägen, och föreslå åtgärder för att reducera riskerna. Vid utveckling av modeller och vid simuleringar kan verkliga mätningar utgöra viktig information. I arbetsuppgifterna ingår därför också att genomföra och tolka mätningar i fält, liksom att ansvara för Svenska kraftnäts permanenta elkvalitetsmätsystem.

Utvecklingsmöjligheter 
Du kommer att utföra viktiga studier, både som en del av nätutredningar men också vid störningar och haverier. Du kommer därmed att kunna fördjupa din kunskap inom elkvalitet på Svenska kraftnät. Goda förutsättningar kommer också att ges för att kunna utvecklas genom nordiskt, europeiskt och internationellt arbete.

Din bakgrund
Du ska ha civilingenjörsexamen inom elektroteknik, teknisk fysik eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Vidare har du flera års erfarenhet av modellutveckling och studier av temporära- och kopplingsöverspänningar, resonansfenomen etc. i EMT-program. Vi ser även att du har erfarenhet av modellutveckling av kablar i EMT-program. Vidare är du kommunikativ och uttrycker dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av modellutveckling och studier i PSCAD såväl som PSS/E. Har du tidigare erfarenhet av elkvalitetmätningar ser vi det som meriterande.  

Dina personliga egenskaper
Du är analytisk och lösningsorienterad då denna roll innebär modellutveckling, simuleringar, analys av resultat och förslag till åtgärder. Rollen innebär att vara delaktig i att bygga upp arbets- och kompetensområdet elkvalitet på Svenska kraftnät varför vi söker dig som har stort teknikintresse, är van att arbeta självständigt och har god samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du kommer att tillhöra teknikenheten som idag består av 12 engagerade och kompetenta teknikspecialister. Enhetens huvudsakliga uppdrag är att stötta olika delar inom Svenska kraftnät med specialistkompetens samt via Svenska kraftnäts tekniska riktlinjer både styra och kravställa inom olika tekniska specialistområden.

Svenska kraftnät arbetar med kompetensbaserad rekrytering vars syfte är att se till varje persons kompetens och därmed främja mångfald och motverka diskriminering. Eftersom vi arbetar med viktig infrastruktur i samhället så är våra tjänster säkerhetsklassade och svenskt medborgarskap är därför ett krav. Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Vill du veta mer, kontakta gärna rekryterande chef Rikard Persson, 010-475 8543 alternativt HR-specialist Sofie Westerberg, 010-475 8615. Fackliga representanter är Maria Bergqvist, SACO, 010-475 82 90 och Stefan Ekberg, ST, 010-475 82 91. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Välkommen med din ansökan senast den 31 augusti 2017.