Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Volymbegränsning för stegvis reglerad och/eller centralt styrd FCR

Endast en viss del av de av Svenska kraftnät förkvalificerade enheternas eller gruppernas totala volym får utgöras av centralt styrd FCR och/eller stegvis reglerad FCR.

Volymgränser:

  • FCR-N: 24 MW
  • FCR-D upp: 87 MW
  • FCR-D ned: 56 MW

Volymbegränsningarna för FCR påverkar främst lösningar som bygger på aggregering av många små enheter. Enheter eller grupper som istället styrs lokalt och tillämpar linjär reglering omfattas inte av volymbegränsningen.

Förändringar framåt 

Den totala förkvalificerade volymen från resurser inom begränsningen har överstigit volymgränsen för FCR-D upp. Svenska kraftnät har tidigare aviserat om att dessa resurser ska begränsas i budgivningen från den 1 april 2023 men denna begränsning har senarelagts för att möjliggöra för införandet av nordisk gemensam begränsning från start.

Svenska kraftnät bedömer att det kan införas en gemensam nordisk begränsning under 2023 som ytterligare tar hänsyn till uppdaterade tekniska krav för FCR. All centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR som är förkvalificerad kommer fortsatt kunna budas in på marknaden fram till dess att en ny begränsning är införd.

Eftersom rotationsenergin varierar kraftigt över året kommer Svenska kraftnät tillsammans med de övriga nordiska systemoperatörerna att se över möjligheten att ha en säsongsbaserad kvot för att möjliggöra för ökat deltagande av denna typ av resurser när rotationsenergin är högre.

Svenska kraftnät räknar med att återkomma senast november 2023 med information om när och hur en gemensam nordisk begränsning av centralt styrd och/eller stegvis reglerade resurser kan införas i Sverige.

Granskad