Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Strukturinformation

För att elmarknaden ska fungera och för att Svenska kraftnät ska kunna göra balansavräkningen, behöver en stor mängd information(struktur) sändas mellan aktörerna (nätägare, balansansvariga, elleverantörer och Svenska kraftnät). Det är viktigt att strukturen är uppdaterad och korrekt.

I systemet Mimer kan du som nätägare själv ändra strukturen för mätvärdesdata i sitt nätområde. Detta ska göras senast 3 dagar innan den nya strukturen ska börja gälla.

För att kunna göra ändringar i Mimer, måste du ha behörighet att komma in i systemet.

Fyll i blanketten Konto Mimer för åtkomst till systemet (Word, 40 kB, nytt fönster).

Systemet Mimer (nytt fönster)

Om du som nätägaren inte har möjlighet att ändra din struktur i Mimer, kan du istället skicka in en strukturanmälan med den så kallade N2-blanketten. Där finns också blanketter för att anmäla andra typer av strukturförändringar.

N2-blanketten finns på sidan "Anmäl strukturförändringar".

Aktuell struktur rapporteras varje månad

I systemet Mimer finns uppgifter om den övergripande strukturen på elmarknaden.

Kartor över nätavräkningsområden finns på webbplatsen Nätområden.se (nytt fönster).

Någon gång mellan den 25-27:e varje månad, skickar vi ut en strukturrapport till alla nätägare och balansansvariga.

Strukturrapporten är en sammanställning av all väsentlig information som rör strukturen i aktuellt nätområde. I strukturrapporten redovisas detaljerade uppgifter per nätavräkningsområde eller för en viss balansansvarig.

I nyhetsflödet redovisar vi förändringar i balansansvar, nätområden och företagsförändringar.

Nyheter strukturförändringar

Följ nyheterna via RSS E-post

Dubblabergen: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Dubblabergen, med områdes-id DBB har etablerats från och med den 12 november 2020 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan. Dubblabergen tillhör elområde SE1.

Lidingöbron: upphörande av nätavräkningsområde

Nätområdet Lidingöbron med områdes-id LDN har avslutats i balansavräkningen 31 december 2019.

Järva-Danderyd: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Järva-Danderyd, med områdes-id JDA har etablerats från och med den 20 december 2019 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan. Järva-Danderyd tillhör elområde SE3.

Enviken försvinner som eget nätområde

Svenska kraftnät avslutar Enviken (ENV) som ett eget nätavräkningsområde i balansavräkningen. Enviken integreras med Falun (FLN).

Länsterhöjden: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Länsterhöjden, med områdes-id LAN har etablerats från och med den 1 november 2019 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan. Länsterhöjden tillhör elområde SE2.

Midskog-Åskälen: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Midskog-Åskälen, med områdes-id MAS har etablerats från och med den 1 november 2019 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan. Midskog-Åskälen tillhör elområde SE2.

Åskälen: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Åskälen, med områdes-id ASK har etablerats från och med den 1 november 2019 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan. Åskälen tillhör elområde SE2.

Brännliden: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Brännliden, med områdes-id BLN har etablerats från och med den 1 november 2019 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan. Brännliden tillhör elområde SE1.

Falun nordost: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Falun nordost, med områdes-id FLO har etablerats från den 1 augusti 2019 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan.

Grönviken region: nytt nätavräkningsområde

Ett nytt nätavräkningsområde, Grönviken region, med områdes-id GRV har etablerats från och med 22 augusti 2019 i balansavräkningen efter nätägarens anmälan.

Visa alla nyheter
Granskad