Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Debatt om elmarknadsreform, kommentar från projekt Elmarknadshubb

Dagens industri skriver i en artikel att Centern vill skrota den stora reformen av svensk elmarknad, den elhandlarcentriska marknadsmodellen. Energiminister Anders Ygeman kommenterar i artikeln och instämmer till viss del i kritiken samt välkomnar fortsatta samtal med fler partier.

Dagens industri har publicerat en artikel (länk till DIs prenumerationssida) om att Centern föreslår att den stora reformen av elmarknaden, den elhandlarcentriska modellen, ska skrotas. Länk till pdf av artikeln (öppnas i nytt fönster).

Rickard Nordin som är energipolitisk talesperson för Centerpartiet föreslår att reformen ska ersättas av en energipolitisk uppgörelse mellan politiken och branschen.

Energiminister Anders Ygeman kommenterar förslaget och säger att han gärna diskuterar vidare med övriga politiska partier och att arbetet med reformen inte är prioriterad just nu, bland annat med hänvisning till regeringens arbete med att hantera coronapandemin och dess effekter.


Projekt Elmarknadshubbs kommentar om nyheten

Det här är ny information. Svenska kraftnät har sedan tidigare ett uppdrag att utveckla och driva en Elmarknadshubb som ska stödja en elhandlarcentrisk modell för den svenska elmarknaden. Vi har drivit projektet framåt enligt de förutsättningarna under de senaste åren.

Om reformen riskerar att läggas på is eller ändras behöver vi såklart vidta åtgärder men vi har inte de svaren idag.

Vi behöver nu få mer information och klarhet i när regeringen kan tänkas ta beslut i ärendet. Till dess får vi avvakta med information om hur vi kommer agera härnäst.

För ytterligare frågor, kontakta press@svk.se

Artikeln i sin helhet:

C vill skrota elreformen 

ENERGIMINISTERN: ”JAG TYCKER DET LIGGER EN DEL I KRITIKEN”

Den stora reformen av elmarknaden, den elhandlarcentriska modellen, är hotad. Energiminister Anders Ygeman uppger att reformen som planerats i många år inte är prioriterad, medan Centerpartiet vill skrota den helt.

”Den så kallade elhandlarcentriska modellen ska enligt senaste beskedet från infrastrukturdepartementet lanseras 2023. Den innebär den största förändringen på elmarknaden sedan avregleringen 1996”, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

”Men vi anser att den aldrig bör genomföras utan kräver att den skrotas.”

Förslaget om en så kallad elhandlarcentrisk modell väcktes för över tio år sedan. Den nya marknadsmodellen innebär att elhandlaren blir kundens huvudsakliga kontaktpunkt. Syftet är bland annat att förenkla och stärka kundernas roll. Och att lösa problemet med att många elkunder betalar för mycket för sina elavtal. Det handlar främst om så kallade anvisningsavtal som de kunder som inte själva aktivt väljer elleverantör automatiskt kan hamna i. Dessa avtal är ofta betydligt dyrare än andra avtalsformer på elmarknaden.

”Starkt förenklat ska kunderna, som i dag har kontakt med både elhandelsföretaget och elnätsbolaget, bara få en faktura och i fortsättningen bara ha kontakt med elhandelsbolaget”, säger Rickard Nordin. 

Men reformen, som ännu inte införts trots åratal av utredningar och remissrundor, har fått hård kritik från både myndigheter och energibranschen. Elnätsföretagen har bland annat varit starkt kritiska för att de kommer att förlora kontakten med sina egna kunder. Och många elbolag är också oroade för att reformen ska leda till stora kostnader utan större nytta för kunderna. Även Centerpartiet sågar reformen och flaggar nu för att det kommer att ta politiskt initiativ för att helt avblåsa reformen.

”Vi föreslår i stället ett handslag mellan politiken och elnätsbranschen. Om elnätsföretagen går samman och garanterar att de inte ska hänvisa kunder till dyra anvisningsavtal, så läggs förslaget om elhandlarcentrisk modell i byrålådan”, säger Rickard Nordin, som i stället anser att partierna borde prioritera andra reformer inom energipolitiken.

Enligt energiminister Anders Ygeman så är arbetet med att införa den elhandlarcentriska modellen inte prioriterat för närvarande, bland annat med hänvisning till regeringens fokus på att hantera coronapandemin och dess effekter. 

”Arbetet med reformen är vilande. Det är inte det mest prioriterade just nu. Jag kan i dagsläget inte säga något om tidsplanen.”

Och energiministern stänger inte dörren för Centerns förslag. 

”Jag tycker att det ligger en del i kritiken mot reformen. Jag diskuterar gärna denna frågan både med C och andra partier”, säger Anders Ygeman.

Dagens industri 19 maj 2020