Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Gör så här med mätpunktsadresser!

Projekt Elmarknadshubb får en del frågor om mätpunktsadresser från er aktörer. Då detta är viktigt att få rätsida på inför kommande migrering av strukturdata ger Andreas Björklund, som jobbar med migrering i projektet, svar på några viktiga frågeställningar och vad som kan vara värt att lägga lite mer möda på.

Vad får vi in mest frågor om från aktörerna?

- När det gäller den pågående inventeringen av strukturdata kommer de flesta frågorna från nätägare och de rör mestadels städning och rättning av mätpunktsadresser.

Vilka utmaningar ser de med mätpunktsadresser?

- De har framförallt svårigheter med mätpunkter för till exempel butikslokaler och kontor som inte alltid har en unik adress – eftersom dessa inte har egna nummer som lägenheter har. Nätägarna ser även att de har vissa mätpunkter som helt saknar adress som exempelvis telemaster, gatubelysning, teknikbodar och tillfällig byggström.

Beskuren Andreas.jpg

Har du några råd att ge till aktörerna i deras arbete med mätpunktsadresser?

- Ja, jag vill gärna ge dem råd kring hur de kan prioritera i sitt arbete. Ett förslag är att lägga ner mest möda på bostäder och företagslokaler (butiker och kontor) då de har störst nytta av att mätpunkten går att identifiera med hjälp av adressen i den framtida flyttprocessen.

I de fall en mätpunkt inte har en unik adress så behöver nätägaren fylla i fältet Mätpunktens benämning med information om vad mätpunkten avser som gör att en inflyttande kund kan vara säker på att de tecknar avtal för rätt anläggning.

Övriga mätpunkter måste såklart också ha en unik mätpunktsadress och i de fall som Mätpunktens benämning behöver fyllas i så bör det inte behövas samma tydlighet i informationen. Majoriteten av dessa mätpunkter står troligtvis på kommuner, statliga bolag eller större företag och kundbyten sker inte lika frekvent. När kundbyten väl sker så har sannolikt den nya kunden avräkningsobjekts-ID för de anläggningar som ska tas över och då behövs inte mätpunktsadressen för att hitta rätt anläggning.
 

Vill du ha ytterilgare information och fakta i ämnet?
Här hittas en informativ film om rättning av mätpunktsadresser. (Youtube, öppnas i nytt fönster) Filmen publicerades för ett tag sedan och håller i stort, dock har en del begrepp förändrats. 

API-portalen hittar du generell och matnyttig information om mätpunktsadresser.

För ytterligare funderingar kring det fortsatta arbetet med strukturdata finns instruktioner och råd på projektets webbsidor.

Det går även som vanligt att mejla in frågor till migrering.hubb@svk.se