Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Tidplan

Tidplanen för införandet av 15 minuters avräkningsperiod påverkas av många faktorer. Dels ska lösningen utformas tillsammans med våra nordiska systemoperatörer och dels ska aktörer i respektive nationella projekt få säga sitt.

Kommissionens förordning (EU) 2017/2195 om fastställande av riktlinjer för balanshållning avseende el (GL EB) trädde ikraft den 18 december 2017. Riktlinjen för balanshållning av el föreskriver ett senaste implementeringsdatum till slutet av 2020.

De nordiska systemoperatörerna förordar en fördröjning på mer än ett år för införandet av 15 minuters avräkningsperiod.

Historik

Arbetet med att harmonisera avräkningsperioden startade redan 2015. EU tog då fram en europeisk kostnads-/nyttoanalys gällande harmonisering av avräkningsperioden som sedan låg till grund för den nordiska kostnads-/nyttoanalys av hur införandet ska ske, som slutfördes i oktober 2017. Kommissionens förordning om fastställande av riktlinjer för balanshållning trädde ikraft 18 december 2017.

De nordiska systemoperatörerna har haft som ambition att vara klara med implementation av 15 minuters avräkningsperiod i december 2020. Under arbetet har systemoperatörerna behövt omvärdera detta. Den 14 mars 2019 publicerade systemoperatörerna gemensamt ett pressmeddelande om risk för försening. På Solutions workshop i Köpenhamn den 26 april informerade de nordiska systemoperatörerna om att de förordar en fördröjning på mer än ett år för införandet av 15 minuters avräkningsperiod.

Granskad