Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

FCR-D ned

FCR-D nedreglering (FCR-D ned) är en ny stödtjänst som ska stabilisera frekvensen vid driftstörningar. Det sker genom nedreglering, det vill säga genom att enheter i nätet antingen minskar produktionen eller ökar konsumtionen av el.

FCR-D ned är en frekvenshållningsreserv för störd drift, (FCR-D, downward Frequency Containment Reserve Disturbance) där ”ned” står för nedreglering. Syftet med FCR-D ned är att bättre kunna hantera överfrekvenser i kraftsystemet. Tjänsten ska vara implementerad för att tas i bruk till årsskiftet 2021/2022.

Stödtjänsten ska kunna aktiveras i situationer som innebär att mycket förbrukning i kraftsystemet försvinner plötsligt, exempelvis vid fel på en exporterande HVDC-förbindelse. Vad Svenska kraftnät köper är därmed en tillfällig minskning av mängden elenergi i kraftsystemet. Nedreglering kan ske genom att enheter i nätet antingen minskar produktionen eller ökar konsumtionen av el.

Situationer med överfrekvenser väntas öka i takt med att fler och större HVDC-förbindelser byggs i Norden. Ett fel på en HVDC-förbindelse som går på export kan liknas vid ett bortfall av en stor förbrukningsenhet, som i sin tur riskerar att leda till en snabb och markant frekvensökning.

Kortfattat om tekniska krav för FCR-D ned

Aktivering sker linjärt i frekvensintervallet 50,1 till 50,5 Hz. Aktivering sker genom att minska produktion eller öka konsumtion hos enheter i nätet.
Läs mer i tekniska krav för FCR-D ned (länk)

  • Aktiveringstid: 50 % inom 5 sekunder och 100 % inom 30 sekunder
  • Minsta budstorlek: 0,1 MW
  • Volymkrav FCR-D ned i Sverige: Upp till ca 540 MW

Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts utformning av tekniska krav för FCR-D ned. Det nuvarande Balansansvarsavtalet kommer inte gå ut på extern remiss med anledning av detta eftersom FCR-D ned är i linje med dagens FCR-D, fast i motsatt regleringsriktning.

Energimarknadsinspektionens beslut gäller under förutsättning att samtliga tillsynsmyndigheter inom synkronområdet Norden fattar ett beslut med samma innebörd.

Läs mer om Energimarknadsinspektionens beslut i tidigare nyhet.

Förkvalificering för FCR-D ned

För att få delta på en marknad för stödtjänster ska alla enheter eller grupper som levererar stödtjänster godkännas i en så kallad förkvalificering.

Läs de tekniska kraven på sidan för förkvalificering.

Förkvalificeringar för FCR-D ned kommer ske löpande från och med nu fram tills implementeringen i slutet av 2021. Den som är intresserad av att delta på marknaden för stödtjänster för FCR-D ned kan kontakta Svenska kraftnät via e-post: fcr@svk.se.

Kontakt och mer information

Frågor eller anmälan skickas till fcr@svk.se.

Läs mer om stödtjänster.

Läs om Balansansvar och tillhörande balansansvarsavtal.

Villkor för dagens FCR-D (uppreglering).

Vanliga frågor och svar om stödtjänster.

 

Granskad