Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Webbinarium: Balansmarknader som affärsmöjlighet för datacenter, 17 mars

Att leverera stödtjänster ger möjlighet att utöka företagets verksamhet samtidigt som det bidrar till en säker och hållbar energiomställning. Balansmarknaderna är nu tillgängliga för nya deltagare, som datacenterbranschen.

Läs om eventet på engelska: Information about the event in English (länk)

Svenska kraftnät är som systemansvarig för överföringssystemet (TSO) ansvarig för att hålla kraftsystemet i balans hela tiden. För att göra detta anskaffar vi stödtjänster på våra balansmarknader. Marknaderna för stödtjänster motsvarade ca 1 500 MSEK 2019 och förväntas växa kommande år. Att tillhandahålla stödtjänster är också ett viktigt bidrag till energiomställningen.

Omvandlingen av kraftsystemet skapar möjligheter för nya lösningar och tekniker att komma in på våra marknader. Flera datacenter deltar redan och Svenska kraftnät bedömer att sektorn har både teknisk och ekonomisk potential att delta i större utsträckning.

På webbmötet kommer Svenska kraftnät att beskriva våra marknader och produkter samt förutsättningar för deltagande och ge dig information om hur du inleder en prekvalificeringsprocess. Som en ytterligare konkretisering av affärsmöjligheter för datacenter kommer vi också att presentera två exempel på hur datacenter deltar i balansmarknaderna idag.

Välkommen!

Information om mötet

Typ: Öppen

För vem: Datacenter och andra aktörer som tillhandahåller datalagringsprodukter och -tjänster

När: 17 mars, kl. 13-16

Hur: Digitalt möte på engelska

Anmälan: Registrera dig via Webex

Det går att ställa frågor både på engelska och på svenska.

Möteslösningen Webex fungerar bäst med webbläsarna Edge eller Chrome. För att säkerställa optimal ljudupplevelse rekommenderas tt du använder hörlurar.

Agenda

  • Ett förändrat kraftsystem och introduktion till balansmarknader
  • Datacenter och FCR-D - Nätstöd och nya intäkter
    Presentation av Vattenfall / Sympower
  • Marknadsdesign och villkor
  • Erbjud flexibilitetstjänster med UPS-system
    Presentation av Fortum
  • Förkvalificeringsprocessen
  • Sammanfattning
Granskad