Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Webbinarium om flödesbaserad kapacitetstilldelning

Svenska kraftnät håller ett webbinarium om flödesbaserad kapacitetsberäkning och kapacitetstilldelning med inriktning på den nya marknadsinformationen och resultat från extern parallelldrift.

Praktisk information

Utöver information om den externa parallelldrift som nu pågår och den nya marknadsinformation som följer av den flödesbaserade metoden så kommer det att finnas utrymme för deltagande aktörer att ställa frågor.

Vi kommer bland annat att informera om följande:

  • Tidslinjen för extern parallelldrift
  • Information som publiceras på webbplatsen JAO samt beskrivning av flödesbaserade parametrar
  • Aktuella resultat från marknadssimuleringar under extern parallelldrift

Varje avsnitt följs av en särskild frågestund för aktörer.

Det går också bra att skicka in frågor i förhand till kapacitetshantering@svk.se Skicka dem senast den 31 maj. Inkomna frågor besvaras i mån av tid och relevans under webbinariet.

De frågor som inte besvaras under webbinariet besvarar Svenska kraftnät skriftligt.

Extern parallelldrift viktig möjlighet till anpassning

Under den externa parallelldriften simuleras marknadsresultat med den flödesbaserade metoden parallellt den nu gällande metoden. Detta ger marknadsaktörer möjlighet att analysera och anpassa sig till de förändringar som införandet av den flödesbaserade metoden medför. För de nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) innebär den externa parallelldriften möjlighet att optimera arbetsprocesserna som är kopplade till den nya metoden. De nordiska tillsynsmyndigheterna har etablerat nyckeltal, så kallade KPI:er för processen. KPI:erna ska följas upp och resultaten säkras innan den flödesbaserade metoden kan införas i skarp drift.

Den externa parallelldriften startade 7 mars 2022 och kommer att pågå i minst 12 månader.

Ta del av data från extern parallelldrift

Under extern parallelldrift publiceras de flödesbaserade parametrarna dagligen på webbplatsen för publikationsverktyget JAO Öppnas i nytt fönster

Handbok för publikationsverktyget JAO (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Data från marknadssimuleringarna publiceras på Nordic RSCs webbplats Öppnas i nytt fönster

Bakgrund

Sverige och Norden kommer att gå över till flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod. Det innebär en samordnad, enhetlig och mer transparent hantering av kapacitetsberäkning i Norden. Syftet är en ökad övergripande samhällsnytta (Social Economic Welfare, SEW) och bättre förutsättningar för säker drift av kraftsystemet.

Införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod sker i enlighet med EU:s regelverk och beslut av de nationella tillsynsmyndigheterna. Införandeprocessen är föremål för godkännande av de nationella tillsynsmyndigheterna.

Kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät, vänligen mejla kapacitetshantering@svk.se

Vid frågor om det gemensamma nordiska arbetet för införande av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod, vänligen mejla det nordiska samarbetsprojektet Nordic Capacity Calculation Methodology Project (Nordic CCM): CCM@nordic-rsc.net

Mer information om flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning och allokering

Svenska kraftnät har tidigare hållit webbinarier om den flödesbaserade metoden, där vi gått igenom den teoretiska modellen och redovisat principiella exempel baserade på verkliga situationer i kraftsystemet.

Presentation från webbinarium 2020-11-24: Om flödesbaserad (.pdf) Öppnas i nytt fönster
marknadskoppling – principiella exempel (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Presentation från webbinarium 2020-08-27: Om införande av (.pdf) Öppnas i nytt fönster
flödesbaserad marknadskoppling - fokus kapacitetsberäkning (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Tidigare nyhet: Nu startar extern parallelldrift av flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning

Tidigare nyhet: Att beräkna kapacitet i systemet utifrån nätets verkliga egenskaper

Information på engelska om det nordiska arbetet och nordiska aktörsmöten finns på Nordic RSCs webbplats Öppnas i nytt fönster

Vill du registrera dig till Nordic CCMs mejllista för aktörer? Registrera dig här Öppnas i nytt fönster

Granskad