Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Balansansvarsavtal

Balansansvarsavtalet är ett tillsvidareavtal mellan ett balansansvarigt företag och Svenska kraftnät.

Aktuellt balansansvarsavtal

Kommande balansansvarsavtal

Pågående och avslutade remisser för balansansvarsavtal

Valutakurs

Vid omvandling mellan valutor för beräkning, återrapportering, etcetera används den valutakurs som publiceras på webbplatsen Mimer. 

Besök Mimer Öppnas i nytt fönster

Om avtalet

Balansansvarigas åtaganden

Den balansansvariga aktören ska planera och åstadkomma timbalans, rapportera viktig information till Svenska kraftnät samt betala för tjänster som Svenska kraftnät utför. Avtalet uppdateras ungefär en gång om året.

Svenska kraftnäts åtaganden

Svenska kraftnät ska löpande analysera effektsituationen i landet, redovisa information till den balansansvariga aktören och utföra avräkningar. Avtalet beskriver också handel och prissättning.

eSetts avräkningsavtal

Delar av avräkning, fakturering och informationsutbyte hanteras av eSett Oy för Svenska kraftnät enligt balansansvarsavtalet.

Villkor för detta finns i eSett Oys avräkningsavtal som finns på deras webbplats (på engelska, nytt fönster). Öppnas i nytt fönster

Förkvalificering: Information och dokument kopplat till förkvalificering för respektive reservmarknad

För frågor rörande de olika reserverna, finns mer information på sidan Information om reserver.

Granskad