Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Skicka e-faktura till Svenska kraftnät

Lag om krav på e-faktura. Från den 1 april 2019 ska ni som leverantör till Svenska kraftnät skicka oss en e-faktura. Observera att PDF inte är ett godkänt format.

I juni 2018 beslutade riksdagen att anta lagen om e-faktura till följd av offentlig upphandling (SFS 2018:1277). Lagen innebär att alla inköp, oavsett värde, som görs till följd av upphandlingslagarna LOU, LUF, LUFS eller LUK ska faktureras med e-faktura.

Inköp som görs av Svenska kraftnät, ska därför faktureras med en e-faktura. Kom även ihåg att ange vår referens i fakturan, i första hand ordernummer annars användarnamn bestående av 2-6 bokstäver.

Ni som kan e-faktura redan idag

Svenska kraftnät kan ta emot fakturor via nätverket PEPPOL. I så fall behöver ni ansluta er via ett företag som stödjer er e-fakturering via PEPPOL. Stäm av med er leverantör av ekonomisystem eller faktureringssystem om de kan sända via PEPPOL-nätverket.

Svenska kraftnäts PEPPOL-ID är 0007:2021004284. De format som Svenska kraftnät kan ta emot i PEPPOL nätverket är Svefaktura 1.0 and Svefaktura BIS 5A 2.0.

Ett annat alternativ är att använda vår VAN-tjänst. Svenska kraftnät tar emot e-faktura i följande format: Svefaktura 1.0 and Svefaktura BIS 5A 2.0. Vi har OpusCapita som VAN-operatör och vårt parts-id är 2021004284. Kontakta oss via e-post för frågor kring anslutning.

Ni som inte e-fakturerar idag

Om ni inte har ett affärssystem:

Använd vår fakturaportal www.fakturaportalen.se (nytt fönster).

Om ni har ett affärssystem:

Det finns ofta möjlighet att skapa e-faktura via befintliga affärssystem/ekonomisystem. Hör med din systemleverantör. Faktureringstjänster kan också köpas via vissa företag för att åstadkomma samma sak, liksom installation av så kallad virtuell fakturaskrivare.

Kontakta oss

E-post: ekonomisupport@svk.se

Relaterad information

Lag (2018:1277) om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling på riksdagens webbplats (nytt fönster)

Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor på www.digg.se webbplats (nytt fönster)

E-fakturering i offentlig sektor - rättsregler att beakta SFTI:s webbplats

 

 

Granskad