Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Balans i nätet

Vårt systemansvar innebär att vi ska se till att det alltid råder kortsiktig balans mellan produktion och förbrukning av el i hela landet. Men vi har inte ansvar för att det finns tillräckligt med produktion för att möta förbrukningen i landet. Det ansvaret vilar på de företag som är balansansvariga.

En elleverantör är enligt ellagen skyldig att leverera lika mycket el som dess kunder förbrukar. Elleverantören kan själv vara balansansvarig för sina elleveranser eller överlåta ansvaret på ett annat företag.

Balansansvariga planerar produktion och handlar el

Den som är balansansvarig skapar balans mellan leverans och förbrukning genom att planera sin produktion utifrån en prognos för förbrukningen och genom att handla el till exempel på elbörsen Nord Pool.

Mer om vad balansansvaret innebär

Balans varje timme

Det ska vara balans varje timme på dygnet. Vi kontrollerar i efterhand hur det har gått för alla balansansvariga i hela landet. Har några balansansvariga levererat för lite eller för mycket el jämfört med förbrukningen en viss timme regleras det ekonomiskt i efterhand. 

Elbalansen

Bilden illustrerar elbalansen. Frekvensen är ett mått på hur väl balansen hålls. Produktion och förbrukning är i balans när frekvensen är stabil. Av tekniska skäl är det svenska elsystemet utformat för en jämn frekvens på 50 Hz.

elbalansen_660_SV.png

Granskad