Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Elhandel

Elen tar två vägar. Förutom den fysiska överföringen av el, är det också den finansiella handeln med el. Elproducenterna säljer elen, oftast via elbörsen Nord Pool, till elhandelsföretag som i sin tur säljer den till elanvändarna.

Handel med el för nästa dygn

Marknadsplatsen för handeln med el är den nordiska elbörsen Nord Pool som har en spotmarknad för handel med el per timme för leverans nästa dygn. Huvuddelen av handeln per timme sker på Nord Pool, medan en mindre del sker direkt mellan elproducenter och elhandelsföretag. Nord Pool ligger i Oslo och ägs av Svenska kraftnät tillsammans med de andra transmissionsnätsföretagen i Norden och Baltikum. 

Nord Pools webbplats (på engelska, nytt fönster)

Långsiktig handel med el

Stockholmsbörsen Nasdaq OMX har en terminsmarknad (finansiell handel) för långsiktig handel där aktören kan säkra sitt elpris för flera år framåt i tiden. Även den långsiktiga handeln kan ske direkt mellan aktörerna, oftast med hjälp av mäklare.

Granskad