Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Trygg elförsörjning

Vårt samhälle ställer höga krav på en trygg och pålitlig elförsörjning. Samhällsviktiga funktioner som järnvägar, avloppssystem och bensinpumpar är beroende av el för att fungera. Liksom prylar som spisar, datorer och mobiler. Grunden till en pålitlig elförsörjning är ett robust transmissionsnät för el. 

Transmissionsnätet måste vara robust och driftsäkert

Transmissionsnätet för el är grunden för Sveriges elförsörjning. Ett fel på en ledning eller i en transformatorstation i transmissionsnätet kan i värsta fall innebära att stora delar av Sverige blir strömlöst. Därför är det viktigt att transmissionsnätet är robust och driftsäkert. Det säkrar att elen kommer fram dit den ska och att eventuella strömavbrott kan åtgärdas snabbt.

Svenska kraftnät tryggar elförsörjningen på olika sätt. I våra kontrollrum övervakar vi dygnet runt att det alltid kortsiktig balans mellan produktionen och användningen av el. Om det inte är balans mellan produktion och förbrukning i elsystemet ökar nämligen risken för att stora störningar i elnätet får konsekvenser för försörjningen av el hos användarna.

Drift och elmarknad

Därtill underhåller vi transmissionsnätet löpande för att det ska fortsätta att vara driftsäkert. Vi bygger även nya kraftledningar för att trygga elförsörjningen i takt med att samhällets elbehov ökar och produktionen förändras.

Mer om hur vi utvecklar transmissionsnätet. 

Elberedskap

Svenska kraftnät är Sveriges elberedskapsmyndighet. Det innebär att vi ska se till att hela den svenska elförsörjningen har beredskap för händelser som krig, terrorhandlingar och jordbävningar. Det handlar alltså om störningar som ligger utanför de enskilda elföretagens eget ansvar. 

Vi arbetar med att förebygga sådana störningar och arbetar för att kunna hantera dem om de skulle uppstå. Vi ser till att åtgärder genomförs för att höja beredskapen inom teknik, kommunikation och fysiskt skydd. Dessutom utbildar vi branschen och genomför förberedande övningar.

Vi ger även ut föreskrifter som riktar sig till elföretag. Föreskrifterna är kopplade till förordningen om elberedskap.

Om det skulle bli störningar på transmissionsnätet är det hög risk att stora delar av Sverige drabbas. Därför samordnar vi beredskapsåtgärderna på både regional och nationell nivå.

Mer om elberedskap

Granskad