Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Kraftsystem­ingenjör med inriktning mot kraftsystem­modeller

Senaste ansökningsdag:

Vill du arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Vi bygger ut stamnätet för att möta framtidens energibehov och
utvecklar vårt samarbete med övriga Europa.

Svenska kraftnät söker nu dig som vill arbeta med förvaltning och utveckling av våra kraftsystemmodeller som bl.a. används för att utreda framtida investeringar i kraftsystemet. Du kommer att tillhöra enheten Systemutveckling som består av 18 personer. Enhetens övergripande ansvar är att utveckla kraftsystemets tekniska funktionalitet och prestanda, utföra kraftsystemanalyser samt förvalta och utveckla kraftsystemmodeller som ligger till grund för dessa analyser.

Tjänsten är en visstidsanställning under 1 år med placering på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Dina arbetsuppgifter
I rollen som kraftsystemingenjör kommer du främst att ansvara för framtagning och utveckling av statiska och dynamiska modeller för kraftsystemet och dess ingående komponenter såsom ledningar, kablar, transformatorer, generatorer med mera. Målet är att modellerna så nära som möjligt speglar verkligheten och vi arbetar kontinuerligt för att förbättra kvalitén på våra modeller.

Tidigare gällde vårt behov av kraftsystemmodeller i första hand de svenska och nordiska kraftsystemen men i målsättningen om en integrerad europeisk elmarknad finns ett ökat behov av modeller för det europeiska kraftsystemet. Eftersom dessa modeller ska gälla för hela EU måste de utformas enligt ett standardiserat format, i samverkan med samtliga EU-länder.

Rollen kommer även att innefatta följande arbetsuppgifter:

 • Felströmsberäkningar för dimensionering av våra anläggningar
 • Modellutbyten med regionnätsföretagen i Sverige och stamnätsbolag i övriga Europa
 • Validering av både statiska och dynamiska modeller
 • Arbete i projektet för framtagning och vidareutveckling av en gemensam nätmodelldatabas för hela Svenska kraftnät
 • Många av de arbetsuppgifter som utförs på enheten automatiseras med hjälp av skript skrivna i primärt Python och Matlab. En del av den löpande verksamheten innefattar att underhålla och utveckla dessa skript.
 • Arbetet görs både självständigt och i en grupp i nära samarbete med våra ”nätmodellkunder” både internt och externt. Arbetet kan komma att innebära en del resor både inom och utom Norden.

Din bakgrund
Vi söker dig som är högskole- eller civilingenjör med inriktning mot elkraft, energisystem, teknisk fysik eller motsvarande. Eftersom en betydande del av arbetet omfattar programmering är grundläggande programmeringskunskaper och intresse för att utvecklas inom programmering ett krav. Du är kommunikativ och uttrycker dig väl på svenska och engelska i tal och skrift.

Det är meriterande med kunskaper och erfarenhet inom följande områden:

 • Programmeringsvana (Python, Matlab, m.m.)
 • Modellering av kraftsystemet och dess komponenter i PSS®E eller liknande programvara
 • Kraftsystemanalyser inkl. felströmsberäkningar i PSS®E eller liknande programvara
 • Specialistkunskap om generatorer och kraftelektronik (HVDC, SVS) och deras reglersystem
 • Reglerteknik och/eller reläskydd

Dina personliga egenskaper
Det är viktigt att du har lätt för att samarbeta eftersom arbetet innebär kontakt och dialog med både interna och externa intressenter. Vi ser gärna att du är initiativtagande och vill bidra till att effektivisera och vidareutveckla vårt arbetssätt. Som person är du noggrann, strukturerad och har en analytisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer, kontakta gärna rekryterande chef Tõnn Arro, tel. nr. 010 475 8328 alternativt HR-specialist Sofie Westerberg, tel. nr. 010 475 8615. Fackliga representanter är Erik Böhlmark, SACO, tel. 010-475 86 14 och Stefan Ekberg, ST, tel. 010-475 82 91. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Välkommen med din ansökan senast den 3 juni 2019. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

Vårt erbjudande till dig
På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Vi har som mål att bli branschens attraktivaste arbetsgivare. För att nå vårt mål arbetar vi alla utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer. Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällskritisk organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision om att bli ledande för en säker och hållbar elförsörjning.

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar. Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.