Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Svenska kraftnät söker en Enhetschef Data & Modeller

Senaste ansökningsdag:

Skulle du vilja göra en verklig förändring i samhället genom att ha en central roll i transformationen av det svenska elsystemet till att bli datadrivet?

Omställningen av energisystemet, ett ökat elberoende och det moderna samhällets behov av en säker elförsörjning gör att driften av det svenska elsystemet blir allt mer utmanande. Svenska kraftnäts verksamhet blir i allt högre grad beroende av kvalitetssäkrad och lättillgänglig data - för korrekta bedömningar av nuläge och för att kunna sätta prognoser i syfte att kunna fatta korrekta beslut i våra kärnprocesser. Mängden information växer samtidigt exponentiellt. Tiden från det att informationen skapas till dess den ska användas för att fatta beslut krymper. Denna utveckling ställer krav på ökad grad av lättillgängliga analyser, prognoser, hög datakvalitet och automation.

Vi söker dig som med engagemang och nyfikenhet vill leda transformationen av divisionens kärnprocesser till att bli datadrivna!

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Dina arbetsuppgifter
Du kommer leda en enhet i uppbyggnadsfas med idag 9 anställda och ca 8 konsulter. Enheten Data och Modeller ingår i avdelningen Digitala verktyg inom Division System som ansvarar för det strategiska och operativa elsystemansvaret i Sverige. Du har fullt personalansvar och ingår i avdelningens ledningsgrupp. Du medverkar i olika grupper internt och externt för att utveckla verksamheten inom området.

Huvudsakliga ansvarsområden för Dig och enheten:

 • Driva införandet och utvecklingen av vårt BI-stöd, bistå med dataanalys och visualisering av data och analysresultat
 • Bygga upp och driva divisionens Data Science-gruppering med fokus på operativa prognosverktyg för kortsiktiga prognoser. Konkret: att driva införandet av artificiell intelligens och maskininlärningsalgoritmer i produktion
 • Processer och arbetssätt för Data Governance för data som används i våra beslutsstöd, modellstöd och av Data Science-grupperingen
 • Processägarskap och förvaltning av divisionens datautbyten och utveckling av kraftsystemmodeller - samt verksamhetsnära förvaltning av tillhörande stödsystem (exempelvis IT-stöd)
 • Stödja divisionens domänarkitekter som finns inom enheten

Din bakgrund
Vi söker dig med akademisk examen inom elkraft, energisystem, data, systemvetenskap, matematik eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Du har flerårig erfarenhet av:

 • Att vara chef och ledare 
 • Att ha utvecklat grupper/team med ett coachande förhållningssätt
 • Erfarenhet av att bygga upp, utveckla verksamhet och av att strategiskt ha drivit förändringsarbete
 • Införande av beslutsstöd (business intelligence), Data Analytics, gärna av att leda en Data science-grupp
 • Förståelse för verksamhets- och informationsarkitektur och/eller Data Governance
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift

Vi ser gärna att du har erfarenhet av elsystem t.ex. inom områdena balanshållning, elsystemutveckling- drift- eller förvaltning.

Dina personliga egenskaper
Det är viktigt att du har förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. Du är en utvecklingsorienterad ledare med vana av att aktivt driva förändringsarbete. Du är strategisk, driver innovation och fokuserar på att skapa resultat i verksamheten. Som ledare har du en stark förmåga att bygga team samt lyssnar och kommunicerar på ett konstruktivt, tydligt sätt. Du är trygg i dig själv och har mod att delegera och fatta beslut. Du är en god arbetsgivarrepresentant som visar öppenhet och tillit till dina medarbetare. Ditt beteende och sätt att vara är viktigt som kulturbärare. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer, kontakta gärna ansvarig rekryteringskonsult Sara Bäckström, sara.backstrom@hrmab.se alternativt rekryterande chef Marie Edström, tel. nr. 010- 475 82 74. Fackliga representanter är Erik Böhlmark, SACO, 010-475 8614 och Stefan Ekberg, ST, tel. 010-475 82 91. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Välkommen med din ansökan senast den 6 augusti 2019. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

Vårt erbjudande till dig
På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Vi har som mål att bli branschens attraktivaste arbetsgivare. För att nå vårt mål arbetar vi alla utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer. Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällskritisk organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision om att bli ledande för en säker och hållbar elförsörjning. 
Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar. Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.