Svenska kraftnät söker en kontrollanläggnings­ingenjör inom mätteknik

Senaste ansökningsdag:

Vill du arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Vi bygger ut stamnätet för att möta framtidens energibehov och utvecklar vårt samarbete med övriga Europa.

Svenska kraftnät söker nu dig som vill vara med förvalta och utveckla mättekniken, med tyngdpunkt på energimätning, i våra stationer.

Du kommer att tillhöra enheten Anläggningsförvaltning Teknik som består av 14 medarbetare. Enhetens övergripande ansvar är att stötta Svenska kraftnät med kompetens inom stations-, lednings- och systemgemensamma teknikfrågor samt att den tekniska kravställningen bidrar till driftsäkra och kostnadseffektiva anläggningar.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Annan stationering kan bli aktuell efter särskild överenskommelse. Tjänsten kommer att innebära resor till Svenska kraftnäts stationer som är lokaliserade över landet varför B-körkort är ett krav.

Dina arbetsuppgifter
I rollen som kontrollanläggningsingenjör inom mätteknik kommer du tillsammans med dina kollegor att ansvara för mättekniken i stationerna. Du kommer att ha ett nära samarbete med de funktioner inom Svenska kraftnät som använder data ifrån anläggningar för att utföra tekniska analyser.

Svenska kraftnät säljer överföringskapacitet till de regionala näten och debiterar dessa för överförd energi. Det är därför av största vikt att energimätningen är tillförlitlig och utförs med hög noggrannhet. Andra mätområden är bland annat att hantera utrustning som strömmar realtidsdata (fasvinkelmätare) och utrustning som övervakar den tekniska statusen på nätets komponenter.

Rollen kommer bland annat att innefatta att:

 • ansvara för rutiner och kvalitetsuppföljning inom energimätning
 • felsöka energimätsystem lokalt i stationer, inkl. mätare och mättransformatorer
 • kravställa utrustning och tjänster inför upphandling och delta i projekt för nya och ombyggda stationsanläggningar
 • delta i implementering och utvecklingen av utrustning som strömmar real-tidsdata för elkvalitetsanalyser och fasvinkelmätning

Utvecklingsmöjligheter

Användning av data från mätinstrument och sensorer kommer att öka i framtiden och Svenska kraftnät har ambitionen att vara ledande inom elbranschens digitalisering. Du får goda möjligheter till personlig utveckling och kunskapsmässig fördjupning genom kompetensutveckling.

Din bakgrund

Du ska ha examen inom elektroteknik eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt.

Vidare har du/är du:

 • erfarenhet inom kontrollanläggningar
 • erfarenhet inom mätteknik
 • kommunikativ och uttrycker dig väl på svenska och engelska i tal och skrift

Vi ser gärna att du har:

 • kunskap om datakommunikation och IEC 61850
 • erfarenhet av projektarbete/projektledning
 • stationsvana från 130kV och uppåt, gärna med erfarenhet inom provning och konstruktion
 • erfarenhet av att arbete i relevant mjukvara såsom AutoCad

Personliga egenskaper
Vi ser att du är strukturerad med god samarbetsförmåga då denna roll innebär många kontaktytor mot organisationen. Tjänsten kräver även att du är kvalitetsmedveten då det är av största vikt att mätningarna är tillförlitliga. Du bör även vara självgående då en del av arbetet bedrivs ute på stationerna.

Svenska kraftnät arbetar med kompetensbaserad rekrytering vars syfte är att se till varje persons kompetens och därmed främja mångfald och motverka diskriminering. Eftersom vi arbetar med viktig infrastruktur i samhället så är våra tjänster säkerhetsklassade och svenskt medborgarskap är därför ett krav.

Välkommen med din ansökan senast den 8 oktober 2018. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

Vill du veta mer, kontakta gärna rekryterande chef Thomas Sandvall, tel. nr. 010-475 83 03 alternativt HR-specialist Sofie Westerberg, tel. nr. 010-475 86 15. Fackliga representanter är Maria Bergqvist, SACO, tel. 010-475 82 90 och Stefan Ekberg, ST, tel. 010-475 82 91. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.