Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Svenska kraftnät söker en Programdirektör för Nordic Balancing Model (NBM)

Senaste ansökningsdag:

Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Som programdirektör för Nordic Balancing Model kommer du att spela en nyckelroll i den kanske största förändringen på nordisk elmarknad sedan avregleringen.

Svenska kraftnät söker nu dig som vill leda och ta det samlade ansvaret för programmet Nordic Balancing Model. Utvecklingen av en ny modell för balanseringen av det nordiska kraftsystemet är ett omfattande samarbete mellan de nordiska systemoperatörerna (TSO:er). Programmet innefattar såväl utformning av nya regler för marknadsdesign, operationella metoder och processer samt en omfattande utveckling av nya IT-stöd för balanseringen.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Resor i första hand inom Norden förekommer.

Dina arbetsuppgifter
Programdirektören kommer att ha det samlade ansvaret för framdrift och realisering av de nyttor som programmet Nordic Balancing Model syftar till. NBM består dels av en gemensam nordisk del. Vidare har Svenska kraftnät och Statnett en roll för att leverera vissa gemensamma tjänster (Common Service Provider) till TSO:erna. Svenska kraftnät och Statnett utvecklar också gemensamma lokala lösningar för uppfylla sitt ansvar inom NBM. Progamdirektören ska ta ett samlat ansvar för såväl de nordiska som de svensk/norska delarna.  Programdirektören kommer att ansvara för den dagliga framdriften av programmet, tillsammans med den programledning som rapporterar till programdirektören. Styrningsmodellen för programmet är komplicerat med dels en gemensam nordisk styrning och dels en svensk/norsk styrning av IT-utvecklingen. Programdirektören måste därför vara bra på att säkra att de riktiga besluten tas i rätt tid och i rätt styrgrupp.

Din bakgrund
Akademisk examen inom relevant område (företagsekonomi, management, civilingenjör, IT eller likartat) eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt.

Vidare har du:
> gedigen ledarerfarenhet och god förståelse för samspelet mellan en driftorganisation och en projekt/programorganisation.
> drivit och implementerat förändringsarbeten framgångsrikt i stor organisation
> god erfarenhet/kunskap om elmarknadsdesign och/eller drift av kraftsystem
> mycket god kommunikationsförmåga och god samarbetsförmåga
> mycket god problemlösningsförmåga
> kan arbeta obehindrat på svenska/norska och engelska

Vi ser gärna att du är certifierad programledare och har erfarenhet av
> förändringsledning
> internationellt/nordiskt samarbete
> kommersiell förståelse
> stakeholder management och relationen med regleringsmyndigheter
> förståelse för utmaningar med IT-utveckling

Dina personliga egenskaper
NBM är ett gemensamt nordiskt program med deltagande från samtliga nordiska TSO:er och många externa aktörer påverkas, samt att godkännande från regleringsmyndigheter krävs. En god förmåga att kunna samarbeta med många intressenter och bygga förtroendefulla relationer även utanför Svenska kraftnät är av mycket stor betydelse.

Du har ett övergripande ansvar för att nyttorna i programmet realiseras. Du behöver därför kunna ta ett strategiskt helhetsperspektiv kring programmet. Du har förmåga att leda programmet och har erfarenhet av förändringsledning. Du kommunicerar aktivt, är trygg i dig själv och har mod att delegera och fatta beslut i tuffa situationer.

Vidare har du ett affärsmässigt förhållningssätt där du prioriterar och levererar utifrån programmets övergripande syfte. Som ledare har du en stark förmåga att bygga en effektiv programledning och visar öppenhet och tillit till dina medarbetare. Ditt beteende och sätt att vara är viktigt som kulturbärare.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper i denna rekrytering.

Vill du veta mer, kontakta gärna rekryterande chef Niclas Damsgaard, tel. nr. 010-475 84 32 alternativt HR-partner Maria Jäderberg.  Fackliga representanter är Erik Böhlmark, SACO och Stefan Ekberg, ST.
Då det är semestertider nås vi bäst via e-post: fornamn.efternamn@svk.se

Välkommen med din ansökan senast den 15 augusti 2019. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

Vårt erbjudande till dig
På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Vi har som mål att bli branschens attraktivaste arbetsgivare. För att nå vårt mål arbetar vi alla utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer. Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällskritisk organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision om att bli ledande för en säker och hållbar elförsörjning.

Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar. Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.