Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät söker kraftsystemsanalytiker inom transienta beräkningar och simuleringar

Senaste ansökningsdag:

Vill du bli en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet och vara med att ansvara för att Sverige aldrig stannar? Vill du vara med och definiera framtidens kraftsystem i Sverige? Svenska kraftnät söker nu en kraftsystemanalytiker som vill delta i framtagning och utveckling av modeller för kraftsystemet och dess ingående komponenter.

Om tjänsten

Du kommer att tillhöra enheten Systemutveckling som ansvarar för att utforma och utveckla kraftsystemets tekniska funktionalitet och prestanda utifrån Svenska kraftnäts roll som systemansvarig myndighet. Du kommer att ingå i ett specialistteam med fokus på isolationskoordinering, spänningskvalitetsanalyser och integration av vindkraftsparker ochHVDC/FACTS installationer samt seriekondensatorinstallationer. Teamet har ett primärt fokus på att lösa specifika tekniska utmaningar som uppkommer med energiomställningen och den ökande mängd kabel som planeras i kraftsystemet.

Tjänsten innebär att utveckla och förbättra analysmetoder för fenomen relaterade till exempelvis förstärkning av övertoner eller resonanser. Tjänsten innefattar också att i ett planeringsskede säkerställa bästa förutsättningarna för interoperabilitet, där fenomen ingår så som SSR, SSCI, SSTI, eller elektromagnetiska stabilitetsfenomen. Även simuleringar relaterade till isolationskoordinering ingår, exempelvis simuleringar relaterade till LOV, SOV, samt TOV.

Här kommer du att erbjudas ett utmanande specialistjobb där du kommer att arbeta på en mycket professionell nivå och med internationella kontaktytor. Du kommer även få möjlighet att förbättra dig i utvecklandet av avancerade analysmetoder och modeller som omfattar det svenska transmissionssystemet.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Dina arbetsuppgifter

I rollen som kraftsystemanalytiker ingår arbete med modellering och simulering samt analyser av fenomen i kraftsystemet då mer kablar, seriekompensering och förnybar produktion installeras. Den här typen av analyser utförs främst i EMT-baserade verktyg. För att lyckas i rollen är det viktigt att du har en stark anläggnings- och systemförståelse och även kunna omsätta detta i konkreta lösningar genom studier ofta utförda med passande simuleringsverktyg.

Din bakgrund

Du har en civilingenjörsexamen eller doktorsexamen inom elektroteknik eller teknisk fysik med inriktning mot kraftelektronik, elkraftsystem med specialisering inom HVDC/FACTS, isolationskoordinering eller stabilitetsfenomen. Alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Vidare har du:

  • God kunskap om och förståelse för kraftsystemet och dess delar.
  • Lätt för att uttrycka dig såväl i tal som i skrift på svenska eller engelska.

Meriterande krav:

  • Minst ett par års arbetslivserfarenhet av modellering av kraftsystemet eller dess komponenter i något EMT eller RMS baserat simuleringsverktyg, exempelvis PSCAD/EMTDC, EMTP/ATP, EMTP/RV eller PSS/E och PowerFactory.
  • Specialistkunskap om generatorer och kraftelektronik (HVDC, SVS) och deras reglersystem.
  • Erfarenhet av elkvalitetsanalyser, övertonspropagering eller filterdesign.
  • Specialistkunskap om kablar, transformatorer eller brytare. 

Dina personliga egenskaper

I rollen kommer du att ha många kontaktytor både internt och externt. Därför söker vi dig som har lätt för att skapa kontakter och underhålla relationer. Vi ser även att du är van vid att ta egna initiativ då vissa arbetsuppgifter kommer innebära att du behöver definiera problemställningen och även inhämta den information och de data som behövs för en lösning. Då de studier och analyser vi gör är av stor betydelse för många interna och externa intressenters vidare arbete, söker vi dig som är analytiskt samt noggrann och medveten om kvalitetsstandard och mål. Vidare ser vi att du arbetar på ett strukturerat sätt där du i god tid planerar ditt arbete samt att du på ett effektivt sätt har förmågan att planera och prioritera arbetsuppgifter.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. I rekryteringsprocessen förkommer färdighetstest.

Vill du veta mer?

I den här rekryteringen samarbetar vi med Technogarden AB. Kontakta gärna
Karin Segerholm på mail; Karin.Segerholm@technogarden.se eller tel. nr. 070-616 50 40 eller Fredrik Morin på mail Fredrik.Morin@technogarden.se eller tel. nr. 072-213 30 06.

Kontaktperson hos Svenska kraftnät är rekryterande chef Jens Lund, tel. nr. 010-475 88 39.
Fackliga representanter är Erik Böhlmark, SACO, tel. 010-475 86 14 och Stefan Ekberg, ST, tel. 010-475 82 91. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 7 februari 2021. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

Vårt erbjudande till dig

På Svenska kraftnät händer det mycket - vi är en organisation i förändring. Enligt Nyckeltalsinstitutets mätning Arbetsgivarindex är Svenska kraftnät elbranschens bästa arbetsgivare och arbetar utifrån ett personligt ledarskap. Du erbjuds god möjlighet till balans mellan arbete och privatliv, goda förmåner och mycket mer.

Som medarbetare hos oss blir du en del i en samhällsviktig organisation där vi värdesätter och strävar efter hög kollektiv intelligens. Det är med samarbete och effektivitet som vi ska uppnå vår vision "Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling". Svenska kraftnät arbetar för att främja mångfald och motverka diskriminering och ser gärna sökanden med olika bakgrund och erfarenheter till våra rekryteringar.

Då vi arbetar med samhällsviktig verksamhet är anställningen säkerhetsklassad och svenskt medborgarskap krävs. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.