Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Santiago Piva

Santiago jobbar med havets krafter

Santiago Piva är civilingenjör från Argentina som arbetar med havsbaserad vindkraft på Svenska kraftnät. Dessutom är han engagerad i medarbetarnas idrotts- och kulturförening.

"Möta samhällets ökade behov av el"


Kan du berätta kort om vad du jobbar med?

– Jag är strategisk kraftsystemanalytiker och jobbar med havsbaserad vindkraft och anslutningsavtal. Svenska kraftnät har fått ett nytt regeringsuppdrag att bygga ut transmissionsnätet inom Sveriges sjöterritorium. Vi håller på att implementera uppdraget och ta fram processer och rutiner.

Varför är det bra att bygga ut transmissionsnätet till havs?

– För att uppnå de klimatpolitiska målen och möta samhällets ökade behov av el. Havsbaserad vindkraft har oftast bättre vindförutsättningar, det blåser jämnare till havs än på land. Dessutom finns det färre begräsningar till havs, till exempel när det gäller ljudnivåer, skuggor eller hur stora turbiner man kan transportera. I havet kan man bygga jättestora parker – effektmässigt motsvarande kärnkraft.

”Jag hade ett öga på Svenska kraftnät”


Vad betyder det för dig att jobba med ett samhällsviktigt uppdrag?

– Det känns bra att bidra till att möjliggöra energiomställningen. Det är ett ansvarsfullt arbete – om Sverige klarar energiomställningen beror delvis på det vi tar fram. Elektrifiering av transportsektorn, fossilfritt stål, havsbaserad vindkraft – allt det man vill uppnå genom el spelar stor roll i omställningen.

Hur kommer det sig att du flyttade till Sverige?

– Jag träffade en svensk tjej i Argentina. Vi bestämde att vi skulle flytta till Sverige ett år och se hur det går. Nu har jag varit femton år i Sverige. 

Och hur hamnade du på Svenska kraftnät?

– Jag hade ett öga på Svenska kraftnät sen tidigare, jag hade kontakt med dem i tidigare arbeten och tyckte att de var väldigt proffsiga och engagerade. Sen dök det upp en tjänst som matchade min erfarenhet perfekt, och jag tänkte wow, det här är jag!

”Det är väldigt bra laganda”


Hur är Svenska kraftnät som arbetsplats?

– Superbra. Det är väldigt bra laganda och jag har fått många nya vänner. Vi har en idrotts- och kulturförening som heter Kraftkällan där vi bland annat åker skidor en gång om året, vi har en kör, vi går på bio, vi dansar ­– det är en otroligt mångfacetterad kulturidrottsförening med 19 sektioner som gör att man lär känna kollegor på ett annat sätt.

Vad behöver man veta om man funderar på att söka jobb på Svenska kraftnät?

– Att man inte kommer bli sysslolös. Det finns otroligt mycket att göra och det kommer att finnas mer och mer. Eftersom det finns så mycket att göra finns större möjligheter att hitta precis det man är intresserad av.

Våra lediga tjänster

Vi rekryterar för fullt och kommer att fortsätta att göra det framöver!

Till våra lediga jobb

Våra lediga tjänster

Vi rekryterar för fullt och kommer att fortsätta att göra det framöver!

Till våra lediga jobb

Träffa fler medarbetare!

Träffa fler av våra medarbetare som berättar om sina roller, arbetet på Svenska kraftnät och hur de balanserar jobb och fritid.

Möt våra medarbetare
Granskad