Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nätförstärkningslån

Enligt förordning (2015:213) kan nätföretag ansöka om så kallade nätförstärkningslån. Syftet är att underlätta anslutning av förnybar elproduktion till elnätet.

Bakgrund

Den elproducent som vill ansluta ny elproduktion till ett nät får betala hela den förstärkning av nätet som krävs för att kunna genomföra anslutningen, även om den tillkommande kapaciteten är större än vad elproducenten själv kan dra nytta av. Det orsakar en tröskeleffekt som kan leda till att investeringar i ny förnybar elproduktion uteblir.

Sedan den 1 maj 2015 har Svenska kraftnät i uppdrag att bidra till att överbrygga den här investeringströskeln för förnybar elproduktion genom att ge möjlighet för nätägare att ansöka om nätförstärkningslån.

Nätförstärkningslånen innebär att nätföretag under vissa förutsättningar kan få lån hos Svenska kraftnät. Lånen gäller för den del av nätförstärkningskostnaderna som kan underlätta möjlighet till framtida anslutning av ytterligare förnybar elproduktion i samma område. Den först anslutande parten behöver därmed bara betala ”sin” del av nätförstärkningen och därmed blir tröskeln för anslutning av förnybar elproduktion lägre.

I förordning (2015:213 ) om lån till nätföretag för att underlätta anslutning av förnybar elproduktion, fastställs villkoren för när nätbolag kan ges nätförstärkningslån.

Förordning (2015:213 ) om lån till nätföretag för att underlätta anslutning av förnybar elproduktion på riksdagens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Ansökningsomgångar

Den första ansökningsomgången avslutades 31 december 2015.

Den andra ansökningsomgången avslutades 14 februari 2020.

Räntor

Tabellen presenterar aktuell och historisk räntesats för nätförstärkningslånet. Räntan uppdateras kvartalsvis och är baserad på historisk genomsnittlig räntekostnad för nätbolagen, vilket finns att ta del av på Elmarknadsinspektionens webbplats, med ett påslag av statslåneräntan. Räntan räknas på 360 dagar.

Elnätsföretag - nättariffer och årsrapporter på Energimarknadsinspektionens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Information om statslåneräntan på Riksgäldens webbplats. Öppnas i nytt fönster

Aktuell och historisk räntesats för nätförstärkningslånet

År 2021 Procent (%)
Kvartal 1 3,22
Kvartal 2 3,53
Kvartal 3 3,52
Kvartal 4 3,46
År 2020 Procent (%)
Kvartal 1 2,73
Kvartal 2 2,66
Kvartal 3 2,70
Kvartal 4 2,63

Dokument

Kontaktpersoner

Granskad