Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Kallhäll – Beckomberga

Rivning av ledning i västra Stockholm

Svenska kraftnät river en luftledning mellan Kallhäll i Järfälla och Beckomberga i Stockholm. Rivningen är möjlig eftersom vi strukturerar om Stockholmsregionens elnät och gör andra förstärkningar inom projektet Stockholms Ström.

En ny struktur för Stockholmsregionens elnät

På uppdrag av regeringen har Svenska kraftnät tillsammans med elnätsföretagen Vattenfall och Ellevio tagit fram en helt ny struktur för Stockholmsregionens elnät. Samarbetsprojektet kallas Stockholms Ström och består av drygt femtio delprojekt som kommer att pågå fram till år 2027. Tillsammans bygger vi nya stationer och förbindelser med kablar och luftledningar. 

Den nya nätstrukturen samt ytterligare förstärkningar som vi på Svenska kraftnät planerar i de västra delarna av Stockholm, projektet Storstockholm Väst, innebär att vi kan riva ett antal äldre luftledningar, däribland den 220 kV-ledning som sträcker sig mellan Kallhäll och Beckomberga.

Rivningen sker i två etapper

Rivningen av etapp 1 blev klar under våren 2018. I november 2018 inledde vi arbetet med att riva den andra etappen, från Henriksdal till Kallhäll i Järfälla kommun. Rivningen beräknas vara klar till vintern 2019 och omfattar en sambyggd 220 kV-luftledning som ägs av Svenska kraftnät och Vattenfall Eldistribution AB samt tre av Vattenfall Eldistributions anslutande 70 kV-ledningar.

Tidplan

Händelse Tidpunkt       
Rivning etapp 1 Henriksdal Beckomberga April 2017  våren 2018
Rivning etapp 2 Kallhäll Henriksdal Hösten 2018 – vinter 2019Filstorlek
Karta Kallhäll-Beckomberga med anslutande ledningar

2018-11-06 2809
Granskad