Hoppa till huvudinnehåll
Sök

NordBalt

Nedläggningen av sjökabeln påbörjad

Nu har nedläggningen av den 400 kilometer långa NordBalt-kabeln mellan Klaipeda i Litauen och Sandvik söder om Kalmar inletts. De första 50 kilometerna kabel, från den litauiska kusten räknat, ligger redan på havsbotten. Fartyg som fiskar i sydöstra Östersjön rekommenderas under nedläggningsperioden att hålla ett säkerhetsavstånd till kabeln på 500 meter.

Bevakningsbåtar övervakar kabelsträckan

Kabeln kommer att skyddas genom att spolas ned i havsbotten. Nedspolningen inleds i juni. Därefter går det bra att fiska där kabeln ligger. Men under perioden april - juni kommer delar av kabeln att ligga oskyddad. Fartyg i området bör då hålla ett säkerhetsavstånd på minst 500 meter till kabeln. För att hindra att kabeln eller fartyg och deras utrustning skadas bevakas sträckan även av inhyrda bevakningsfartyg.

Nedsatt navigeringsförmåga

Det är viktigt att känna till att de fartyg som används vid kabelnedläggningen och nedspolningen har nedsatt navigeringsförmåga. De följer kabelrutten och kan under pågående arbeten inte avvika från sin kurs.

Här hittar du en karta där kabelrutten finns utmärkt (pdf 1,5MB, öppnas i nytt fönster). Där kan du även se när kabelfartyget kommer att arbeta med de tre första delsträckorna.

Fakta om kabelförläggningen

De första 150 kilometerna av den totalt 400 kilometer långa kabeln läggs ned under perioden april - juni 2014, med start vid den litauiska kusten. Nedläggningen utförs av ABB med hjälp av kabelfatyget Topaz Installer. Ytterligare 100 kilometer läggs ned under juli. De sista 150 kilometerna in mot den svenska kusten läggs ned under sommaren 2015.

Om NordBalt

NordBalt är en likströmsförbindelse för 700 MW mellan Sverige och Litauen. När förbindelsen står klar blir de baltiska länderna integrerade med den nordiska och europeiska elmarknaden. Planerad drifttagning är vid årsskiftet 2015/2016. 

Mer om projektet NordBalt