Hoppa till huvudinnehåll
Sök

NordBalt

Beslut om elförbindelse till Baltikum

Svenska Kraftnäts styrelse beslutade på torsdagen att investera i storleksordningen 2,6 miljarder kronor i den nya elförbindelsen NordBalt till Baltikum.

NordBalt är en likströmsförbindelse mellan Sverige och Litauen med en planerad kapacitet på 700 MW. Svenska Kraftnäts och Lietuvos Energijas investering beräknas till drygt 5,6 miljarder kronor. Förbindelsen är planerad att vara klar till 2016.

Projektet får ett EU-stöd på 175 miljoner euro totalt. Av detta går 131 miljoner euro till själva förbindelsen, resten är avsedda för interna förstärkningar av nätet i Lettland.

– Syftet med NordBalt är att stärka försörjningssäkerheten i Baltikum och att integrera en framväxande gemensam baltisk elmarknad med den nordiska och europeiska. Genom att koppla samman olika elmarknader kan vi utnyttja de samlade produktionsresurserna bättre, vilket är till gagn för både miljö och ekonomi, säger generaldirektör Mikael Odenberg.

För mer information från Svenska Kraftnät, kontakta enhetschefen för press och kommunikation, Maria Jäderberg på tel 08-475 80 10