Årets arbete med nya stationen i Porjus avslutat

Svenska kraftnät kommer att bygga en ny stamnätsstation vid Porjus. Den nya stationen ersätter de två stationer som Svenska kraftnät och Vattenfall har i området idag. Vi har nu avslutat höstens arbete och planerar inför nästa års byggsäsong.

Arbetet avslutat för året

Nu är arbetet med den nya stationen avslutat för 2016. Under säsongen har vi avverkat skog och gjort markförberedande arbeten där stationen ska byggas. Vi har satt upp stängsel runt stationsytan och dragit in el till arbetsområdet. För att kunna ta oss upp till stationsområdet och till ledningarna i området har vi byggt en väg från Porjus samhälle. Eftersom vi inte behövde lika stor mängd jordmassor till området som beräknat blev trafiken upp till stationen inte lika omfattande som vi informerade om inför byggsäsongen. Nu är arbetsområdet stängt men vi kommer dock att se till det under vintern. Det är viktigt att komma ihåg att man inte får beträda området då det fortfarande är en arbetsplats.

Fler transporter 2017

Under 2017 kommer transporterna som planerat att öka jämfört med i år. Bland annat beror det på att vi kommer börja frakta betong, stål, apparater och annat byggmaterial. Men även för att Vattenfall Eldistrubution AB påbörjar arbetet med sin del i stationen. Vi vill tacka er boende i Porjus för ett bra samarbete under året och i vår återkommer vi med mer detaljerad information om arbetet för byggsäsongen 2017.

Ny hastighetsbegränsning och nyttövergångställe

Eftersom vi börjat med transporter till stationsområdet har vi vidtagit åtgärder för att störa så lite som möjligt. Hastighetsbegränsningen är nu 30 km/tim på Postgatan
och Vuosmovägen men för Svenska kraftnäts byggtrafik gäller 20 km/tim. Tillsammans med kommunen har vi satt upp skyltar med den nya  hastighetsbegränsningen och även skapat ett nytt övergångsställe. Övergångsstället,
som är placerat vid korsningen Postgatan och Timmermansgatan, ska bidra till en säker skolväg för de barn som passerar över Postgatan på väg till och från skolan.

Ny utflyktsplats

Kottekojan är ett populärt utflyktsmål men under de tre år som byggperioden pågår kommer vägen till kottekojan inte vara lika tillgänglig som vanligt. Vi har därför i samarbete med förskolan och skolan tagit fram en ny utflyktsplats
med vindskydd och eldstad. Den nya utflyktsplatsen stod klar i slutet av juli 2016.