Station Porjusberget börjar ta form

Svenska kraftnät och Vattenfall Eldistribution AB bygger en ny stamnätsstation vid Porjus. Den nya stationen ersätter de två stationer som Svenska kraftnät och Vattenfall har i området idag. Under sommar och höst 2017 har Svenska kraftnät färdigställt markarbeten, fundament och påbörjat arbetet med ledningarna till stationen. Vattenfall Eldistribution AB har under sommaren etablerat sig på området och startat med markarbeten till sitt ställverk.

Stationen redo för vinterns arbete

Under sommaren har Svenska kraftnät arbetat med marken inne på stationsområdet. Vi har gjutit alla fundament och lagt kabelkanaler och även färdigställt stängslet runt området. Utöver detta har vi även byggt och färdigställt stationens manöverbyggnad utvändigt. Även Vattenfall Eldistribution är nu i full gång med sin 130 kV-station som blir en del av station Porjusberget. Markarbetet inne på Vattenfalls stationsdel kommer fortsätta till och med januari 2018. Under vintern fortsätter båda parter med arbetet inne på stationsområdet.

Transporter

Under vintern kommer en del leveranser av betong, stål och apparater passera upp till Vattenfalls del av stationen. Svenska kraftnäts planerade leveranser till stationen är slut för i år så trafiken kommer minska avsevärt. Under senare delen av vintern 2018 levereras stationens två transformationer och två reaktorer. Då kommer vi att behöva spärra av vägen en kortare tid under dagen. Vi återkommer med mer information inför transporterna.

Ledningarna till stationen

I augusti 2017 startade arbetet med ledningarna in till stationen.Utanför stationsområdet har vi börjat med fundament
till stolparna , förläggning av jordlinor samt arbetet med att gräva ner ledning för optisk fiber. Sommaren och hösten 2018
reser vi stolparna utanför stationsområdet och nya fas- och topplinor installeras på en del av ledningarna mot Vietas och
Harsprånget. Under 2019 planerar vi att riva stolparna mellan den gamla och nya stationen. År 2020 avslutar vi arbetet
med att ersätta en stolpe precis utanför den nuvarande stationen samt installera linorna i stolparna.