Hoppa till huvudinnehåll

Konti-Skan

Modernisering av stationer på Danmarksförbindelse

För att ha fortsatt god driftsäkerhet och hög överföringskapacitet mellan Sverige och Danmark planerar vi att modernisera två stationer i Lindome, i Mölndals kommun. Dessa två stationer tillhör likströmsförbindelserna Konti-Skan 1 och Konti-Skan 2 mellan Sverige och Danmark.

De två parallella likströmsförbindelserna Konti-Skan 1 och Konti-Skan 2 går mellan Lindome i Sverige och Vester Hassing på Jylland i Danmark. Till varje förbindelse hör en omriktarstation i respektive land. Vi gör denna modernisering av omriktarstationernas kontrollanläggningar eftersom de börjar närma sig sin tekniska livslängd och därför behöver bytas ut.

Utöver att byta ut kontrollanläggningarna utför vi andra mindre stationsåtgärder samtidigt. Genom att göra denna modernisering får vi en fortsatt säker drift av anläggningarna. Det gör även att vi bibehåller överföringskapaciteten mellan länderna, vilket är viktigt för den nordiska elmarknaden.

Vi genomför projektet i samarbete med Energinet.dk, som äger stationerna i Danmark. Samtidigt som vi gör moderniseringar på den svenska sidan, gör Energinet.dk detsamma på stationerna i Danmark.

Vi planerar att påbörja arbetena i början av 2017 och vara klara i slutet av 2019.