Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Varför behövs ledningen mellan Lindbacka och Östansjö?

Transmissionsnätsförbindelsen mellan Lindbacka och Östansjö är en viktig överföringslänk mellan elområde SE2, som har ett överskott på elproduktion, och elområde SE3, där förbrukningen normalt är högre än den tillgängliga elproduktionen. Genom att öka spänningen på förbindelsen från 220 kV till en 400 kV-ledning ökar tillgången på lokal transmissionsnätskapacitet i Örebroområdet.

Förstärkningen är också viktigt för att kunna säkerställa leveransförmågan till elförbindelsen SydVästlänken, som utgår från station Östansjö. SydVästlänken syftar i sin tur på att öka överföringskapaciteten till södra Sverige, vilket i förlängningen kan utjämna prisskillnader mellan södra Sverige och övriga delar av landet som periodvis kan förekomma.

Läs mer om SydVästlänken.

Svenska kraftnät planerar också att avveckla 220 kV-nätet i området runt Hallsberg och Örebro. På sikt innebär det att vi kan ta bort sådana ledningar i bland annat Hallsberg tätort. Den nya ledningen bidrar till att göra avvecklingen möjlig genom att förstärka 400 kV-nätet.