Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Hur kommer jag som bor i närheten att påverkas av bygget?

I dagsläget är preliminär byggstart 2025 med förberedande arbeten påbörjas 2024. Tidsplanen är bland annat beroende av när koncession (tillstånd) meddelas.

Först besiktigar vi området där vi kommer bygga. Markundersökningar med borrbandvagn genomförs. Därefter görs en stakning för att läsa in den exakta luftledningssträckningen med GPS-instrument. Tillfartsvägar byggs för att förbereda byggarbetet. Sedan börjar vi avverka de träd och buskar som finns inom den planerade luftledningsgatan och börjar gräva för de fundament som behövs för varje stolpe. Fundamenten gjuter vi på plats och stolparna monteras också på plats. Det innebär att tunga maskiner behövs vid stolpplatserna och att tunga transporter behöver göras till och från arbetsområdet. Med hjälp av lyftkranar placeras stolparna på varje fundament. Därefter påbörjar lindragningen, oftast med en lindragningsvagn. Återställning av marken sker löpande. Till sist sker slutbesiktningen.