Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Snösätra

Följ projektet via

Ny station i Högdalen

För att förstärka elnätet i Stockholmsregionen bygger Svenska kraftnät en ny transmissionsnätsstation i Högdalen i södra Stockholm.

Ny station i Högdalen

För att förstärka elnätet i Stockholmsregionen bygger Svenska kraftnät en ny transmissionsnätsstation i Högdalen i södra Stockholm.

Stationen Snösätra behövs för att omvandla el från spänningsnivån 400 kV till lägre nivåer för att därefter transporteras vidare i 220 kV-nätet. Snösätra station är också nödvändig för att kunna överföra el genom en ny förbindelse som byggs från Upplands Väsby, förbi Högdalen, till Ekudden i södra Huddinge.

Station Snösätra är en av flera förstärkningar av Stockholms transmissionsnät för att trygga Stockholmsregionens elförsörjning och möta kravet på säkra elleveranser i takt med att regionen växer.

Teknikval för nya station Snösätra


Stamnätsstationen i Högdalen är en viktig komponent för ett starkare elnät i Stockholm. Den teknik som har valts för ställverket är ett gasisolerad utförande, också kallad ”GIS”.

Snart börjar vi bygga stationshuset


Under hösten har vi utfört förberedande markarbeten där den nya stationen ska byggas. Vi har bland annat genomfört pålning vilket innebär att vi slagit ned betongpålar i marken ända ned till berg för att få en stabil grund för det kommande stationshuset.

Fem nya stationer för att säkra Stockholms elbehov


För att möta behoven av säkra elleveranser i Stockholm bygger Svenska kraftnät fem nya stamnätsstationer och flera nya elförbindelser runt om i regionen. När konkurrensen om marken är hård behövs särskilt yteffektiva stationslösningar och nu startar byggnationen av de första två.

Tidplan

Händelse Tidpunkt       
Byggstart Januari 2020
I drift Sommaren 2022
Granskad