Hoppa till huvudinnehåll
Sök

SydVästlänken

Kontrakt tecknat för del av SydVästlänkens norra gren

Svenska kraftnät tecknade den 11 december kontrakt med ett svenskt (SPL Powerlines Sverige) och österrikiskt (VLB Leitungsbau) företag avseende entreprenaden för bygget av en ny 400 kV luftledning mellan Hallsberg och Bona norr om Motala. Det är en del av SydVästlänkens norra gren. Kontraktsumman uppgår till 206 miljoner kronor.

Sträckan omfattar drygt fem av den norra grenens totalt ungefär 18 mil och kommer till största delen att byggas i befintlig ledningsgata för en 220 kV-ledning som ska rivas. Byggnationen startar på sträckan mellan Hallsberg och Östansjö efter årsskiftet 2012/2013.

SydVästlänken syftar till att förstärka växelströmsnätet, öka driftsäkerheten och åtgärda begränsningar i överföringskapaciteten till södra Sverige och mellan Norge och Sverige. SydVästlänkens norra gren beräknas tillsammans med den södra grenen samt omriktarstationerna Barkeryd och Hurva kosta ungefär 7,3 miljarder kronor. Den norra grenen, mellan Hallsberg och Barkeryd, planeras vara klar i januari 2015.

Kontraktshandlingarna skrivs underKontraktshandlingarna skrivs under

Kontraktshandlingarna skrivs under. Till vänster SPL Powelines VD Egon Franco Reichl och till höger Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.