Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkerhetskultur och HMSK

Svenska kraftnät har en nollvision mot allvarliga olyckor, både vad gäller arbetsmiljö och miljö. Vårt systematiska arbete omfattar både vårt eget och våra leverantörers arbete.

Svenska kraftnäts medarbetare och alla leverantörer som arbetar på uppdrag av oss ska kunna gå till en säker och trygg arbetsplats varje dag. För att det ska lyckas arbetar vi systematiskt med frågor kring hälsa/arbetsmiljö, miljö, elsäkerhet och kvalitet (HMSK).

Enligt Svenska kraftnäts strategi ska verket senast år 2023 ha en säkerhetskultur som genomsyrar hela verksamheten, såväl internt som i samarbete med våra leverantörer.

Svenska kraftnät arbetar för att inom kort certifiera verkets arbetsmiljöarbete enligt ISO 45001, standarden för arbetsmiljöledningssystem.

Exempel på hur vi arbetar

  • HMSK står högst på agendan i både vårt interna arbete och i samarbetet med våra leverantörer.
  • Vi strävar efter att förebygga olyckor och incidenter genom systematiska riskbedömningar i verksamhet och projekt.
  • Vi följer upp och lär oss av alla inträffade olyckor och incidenter.
  • Vi mäter vårt arbete med hjälp av etablerade mätinstrument.
  • Vi arbetar med att fasa ut de mest miljöfarliga och hälsovådliga kemikalierna ur vår verksamhet.
  • Vi arbetar med att ständigt utveckla och förbättra vårt HMSK-arbete och vår säkerhetskultur.
  • Vi är med i initiativet Håll Nollan, som syftar till att ingen ska skada sig på våra arbetsplatser. Mer om Håll Nollan. Öppnas i nytt fönster

Svenska kraftnäts arbetsmiljöpolicyn. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Mer om vårt arbete med HMSK-frågor i våra entreprenader 

Mer om vårt miljöledningsarbete

Vårt arbete med Säkerhetskultur och HMSK bidrar bland annat till de globala målen 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt och 12: Hållbar konsumtion och produktion.
Granskad