Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Driftsättning av flera NEMO:s i den gemensamma dagen före-marknaden den 3 juni 2020

Driftsättning av flera NEMO:s i den gemensamma dagen före-marknaden är planerad den 3 juni 2020, vilket blir den första handelsdagen. Datumet är avhängigt utvecklingen av Covid-19 och den slutgiltiga tekniska beredskapen. Detta innebär sista steget i implementationen av projektet efter att de gemensamma europeiska testerna slutförts framgångsrikt.

Lanseringen kommer följas av en två veckors ”roll back”-period då det är möjligt att återgå till läget innan lanseringen av MNA, om allvarliga problem skulle hota marknadskopplingsprocessen.

Från den 3 juni blir Norden den andra regionen i Europa att implementera ett ramverk för flera nominerade marknadsoperatörer (NEMO:s) i enlighet med kommissionsförordningen om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (CACM). CACM har som ändamål att främja konkurrens mellan elbörser i Europa för att stödja målet om en helt integrerad europeisk elmarknad.

Projektet har som mål att göra den gemensamma dagen före-kopplingen tillgänglig för fler än en NEMO per budområde i Norden. Detta samtidigt som man upprätthåller de generella marknadskopplingsprinciperna gällande kapacitetsberäkning och allokering.

Berörda parter kommer att informeras regelbundet om utvecklingen nu under slutskedet av projektet.

Projektparterna är de nordiska systemoperatörerna och de tre nominerade marknadsoperatörerna: Svenska kraftnät, Energinet, Fingrid och Statnett samt EMCO, EPEX SPOT och Nasdaq.

Kontakt, Svenska kraftnät: Dan Atsmon, dan.atsmon@svk.se.