Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tio cirklar som är fyllda med Svenska kraftnäts färger

Färger

Svenska kraftnäts profilfärger består av grundfärger och komplementfärger för övergripande färgsättning. Därtill finns ytterligare tre accentfärger.

Grundfärger

Svenska kraftnäts grundfärger är svart, mörkgrå, silver, vit och kraftnätsblå. Kraftnätsblå används för att markera någonting viktigt, till exempel i annonser, faktablad och broschyrer. Kraftnätsblå ska användas sparsmakat och på små ytor, så att den inte riskerar att förlora sin funktion.

Bild som visar Svenska Kraftnäts grundfärger för den grafiska profilen

Komplementfärger

Utöver grundfärgerna finns det komplementfärger; grönt och blått. De används för färgsättning av mellanrubriker och till informationsgrafik. Ljusa %-toningar av komplementfärgerna lämpar sig väl till till exempel bakgrund i faktarutor.  

Bild som visar Svenska Kraftnäts komplementfärger för den grafiska profilen

Accentfärger

För främst infografik, kartor och diagram behövs en utökad färgskala för att tydligt kunna redovisa information. Den distinkta färgskalan används för att tydliggöra och separera större informationsmängder.

Bild som visar Svenska Kraftnäts accentfärger för den grafiska profilen

Webbfärger

När det gäller färger för våra externa webbplatser, kontakta webbredaktor@svk.se

Översättningar till andra material

Vidare finns det olika »översättningar« av färgskalan. På bandvagnarna används till exempel en reflexfolie istället för en grå färg och på husfasaderna sitter skyltar i rostfritt stål.

Vilket värde (CMYK, RGB eller PMS) en färg har skiljer sig från enhet till enhet. Främst bestäms det av om det är en trycksak eller en digital enhet. 

Ska enheten tryckas i fyrfärg används CMYK. Finns det möjlighet att lägga till en extra färg, förutom de fyra CMYK-färgerna, används PMS-färgen. En solidare och pigmentstarkare färg, vilket ger en jämnare färgton.  

Ska enheten göras för digitalt bruk och utskrift, till exempel en pdf eller en bild till webbplatsen, används en RGB-blandning. 

Kontakt

Kontakta oss om du har frågor via e-post: webbredaktor@svk.se

Granskad