Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En uppslagen tidning

Trycksaker

För att hålla samman det tryckta material som kommer från Svenska kraftnät är det viktigt att alla som jobbar med framtagning av trycksaker gör det på samma sätt. Därför finns det malldokument för de flesta trycksaker.

Malldokument

Vi arbetar med symmetrisk layout, vilket innebär att marginalen för satsytan på en sida är samma till vänster respektive höger. Satsytan är därefter indelad i ett grid om sex spalter med 6 mm mellanrum.

Detta innebär att man kan variera layouten i 2, 3 eller 4 spalter. Utanför satsytan ligger en yttre stödlinje för bilder, rutor och linjer. Detta ger den symmetriska layouten mer dynamik.

Bildexempel på hur innehålla fördelat på 2, 3 eller 4 spalter kan se ut.

Inom satsytan ligger också ett horisontellt stödlinjeraster var 6 mm. Objekt (textblock, linjer, faktarutor, bilder) ska alltid fästa mot detta raster. Avståndet mellan objekten ska alltid vara minst 6 mm.

Utöver malldokumenten finns det några grundläggande regler för hur man arbetar med layout om det som ska produceras aldrig tidigare producerats.

Alla rubriker är vänsterställda. Aldrig centrerade. All brödtext är vänsterställd. Aldrig centrerad.

Bild exempel på centrerat samt icke-centrerat innehåll

Man kan liva upp en trycksak och lyfta fram viktig information genom att dra upp citat i storlek. 

Faktarutor har en bakgrundston som är 10 % av vår gröna färg. Marginalen inom faktarutor är 6 mm.

Bildexempel på faktarutor

Fakta om

Fakta om kan vara dubbelsidigt eller ha fler sidor. Ska dokumentet tryckas måste antalet sidor vara jämnt delbart med fyra (4, 8, 12, 16 o.s.v.). Vid tryckning av Fakta om använder vi papperet Soporset Premium Offset eller motsvarande. Gramvikt 170 gram.

Fakta om består av tre mallsidor; en förstasida, en följdsida och en sistasida. Om ett dokument bara innehåller två sidor ska dessa vara förstasidan och sistasidan.

  • Förstasidans fasta objekt är logotyp, en stor bild, rubrik och ingress.
  • Följdsidan har en fixerad satsyta med sex spalter för varierad layout.
  • På sistasidan finns en fast svart sidfot med redaktionell information, företagsinformation, kontaktinformation och avsändare (logotyp).

Bildexempel för hur Fakta om kan se ut i tryck

Bildexempel på förstasida, följdsida samt sistasida för Fakta om

Nytt om

Nytt om ska vara dubbelsidigt eller ha fler sidor. Ska dokumentet tryckas måste antalet sidor vara jämnt delbart med fyra (4, 8, 12, 16 o.s.v.). Vid tryckning av Nytt om använder vi papperet Soporset Premium Offset eller motsvarande. Gramvikt 170 gram.

Nytt om består av tre mallsidor; en förstasida, en följdsida och en sistasida. Om ett dokument bara innehåller två sidor ska dessa vara förstasidan och sistasidan.

  • Förstasidans fasta objekt är ett svart sidhuvud, som innehåller datum (månad och år), namnet på det aktuella projektet och logotyp, samt en faktaruta om projektet längst ner på sidan.
  • Följdsidan har en fixerad satsyta med sex spalter för varierad layout.
  • På sistasidan finns en fat svart sidfot med redaktionell information, företagsinformation, kontaktinformation och avsändare (logotyp). Det finns också en definierad plats för kontaktinformation och hänvisning till projektets sida på www.svk.se.

Bildexempel för hur Nytt om kan se ut i tryck

Bildexempel på förstasida, följdsida samt sistasida för Nytt om

Samrådsunderlag och miljökonsekvensbeskrivning

Samrådsunderlag och miljökonsekvensbeskrivningar är omfattande dokument med längre textmängder, detaljerade kartor och bilder. Eftersom de görs i samarbete med flera olika parter både externt och internt har det tagits fram InDesign-mallar för A4-format samt speciella mallar för Word.

Använd wordmallarna för att ta fram dokumenten i ett arbetsskede och därefter InDesign-mallen för att formge trycksaken.

Kontakta webbredaktor@svk.se för att få tillgång till wordmallar.

Ladda ner InDesign-mallarna

För att kunna ladda ner Svenska kraftnäts InDesign-mallar krävs ett lösenord, som du får efter att ha kontakta webbredaktor@svk.se.

Ladda ner InDesign-mallar. Öppnas i nytt fönster

Granskad