Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Brändernas påverkan på stamnätet

Stamnätsledningar passerar genom länen Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Två stamnätsledningar som passerar genom områden där det brinner är tagna ur drift på uppmaning av räddningsledare på plats.

Svenska kraftnät har flera stamnätsledningar som går genom landet från norr till söder och passerar bland annat genom länen Gävleborg, Jämtland och Dalarna.

Den första ledningen som togs ur drift på söndagen den 15 juli CL4 S1-3 går mellan Betåsen och Bäsna. Torsdagen den 19 juli togs CL 22 S2-4 mellan Storfinnforsen – Lindbacka ur drift.

Tisdagen den 24 juli bedömdes branden vid Äxingmyrkullen i Jämtlands län vara under kontroll och i avtagande. Räddningsledningen gav då Svenska kraftnät tillstånd att åter koppla in CL22 S1-6.

Svenska kraftnät följer utvecklingen av bränderna noga och har dialog med räddningstjänst på plats för att vid behov ta ytterligare anläggningar ur drift. Sveriges stamnät är robust och i nuläget påverkas inte leveranssäkerheten men läget är mer ansträngt än vanligt på sommaren.