Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll
Fotograf: Pavel Bina

Fjärilar trivs i kraftledningsgata

Fjärilar tycks trivas i kraftledningsgator. Det visar en inventering som Svenska kraftnät har gjort där antalet dagfjärilsarter i ett undersökt ledningsområde har ökat från 27 till 36 på tio år.

Svenska kraftnät har länge arbetat aktivt med åtgärder för att gynna biologisk mångfald i kraftledningsgator. Tre mil utanför Uppsala ligger Lydinge, här går en kraftledningsgata i nord-sydlig riktning och strax norr om området ligger en kraftstation. I detta område har Svenska kraftnät bedrivit anpassad skötsel som visat sig haft en bra effekt på arternas status och området har ökat sina naturvärden inom dagfjärilsfaunan. Det visar den inventering som genomfördes förra året. 2007 gjordes senaste inventeringen innan förra årets och utvecklingen sedan dess visar att antalet dagfjärilsarter har ökat från 27 till 36.

Lydinge består av tre områden - friskäng, fuktäng och torräng - där respektive område har skötts enligt en speciell plan.  De vanligaste arterna i områdena var alla från familjen praktfjärilar: luktgräsfjäril, älggräspärlemorfjäril och pärlgräsfjäril. 24 arter från inventeringen 2007 hittades även efter tio år, fyra arter som hittades under inventeringen finns på den så kallade rödlistan.

Här kan du ta del av hela rapporten (pdf, 12 MB, nytt fönster)