Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Möt traineerna som vill ge något tillbaka till samhället

De talar om framtidens bransch, att vara mitt i energiomställningen men kanske det viktigaste – att vara en del av en samhällsviktig verksamhet. Möt våra fem traineer!

Det har gått en månad sedan de gick igenom våra säkerhetsspärrar för första gången. Spärrarna som ger en hint om att Svenska kraftnät inte är vilken arbetsplats som helst. För även om Svenska kraftnät är en relativt okänd myndighet så har vi ett samhällsviktigt uppdrag – att se till att Sverige aldrig stannar.

Från vänster i bilden: Sofie Westerberg, HR-specialist, Helena Olsson, Emilia Helander, Niklas Dahlin, Johanna Gustavsson och Viktor.

Jag ville jobba konkret med energiomställningen och funderade på var jag skulle kunna göra mest skillnad. Traineeprogrammet på Svenska kraftnät gick hand i hand med vad jag är ute efter, berättar Johanna som är trainee som teknikspecialist i den del av vår verksamhet som bygger ut det svenska stamnätet för el.

Att vilja göra skillnad är Johanna inte ensam om. Niklas, som är trainee på enheten som ansvarar för att det alltid är balans mellan produktion och konsumtion av el, fyller i: – För mig var samhällsnyttan det viktigaste, att kunna ge något tillbaka till samhället.

– Svenska kraftnät satsar på medarbetarna, säger Emilia. Hon är trainee på inköpsenheten men var redan anställd på Svenska kraftnät innan hon sökte sig till traineeprogrammet. Hon tillägger att vårt synsätt på våra medarbetare är minst lika lockande. Svenska kraftnät satsar på att medarbetarna ska ha balans i livet, precis så en bra arbetsgivare ska göra.

Fast tjänst från första dagen

En traineeplats på Svenska kraftnät innebär en fast tjänst från första dagen och programmet varvas med praktik och teori. Som trainee får du en hemhörighet på någon av våra olika avdelningar men går även på "praktik" på en annan avdelning på Svenska kraftnät.

-Upplägget är väldigt intressant. Utöver att vi lär oss om verksamheten så får vi utveckla oss själva. Vi får träna på presentationsteknik, vår självkännedom, grupputveckling och så har vi redan haft en heldag om genus och mångfald, berättar Helena som är teknikspecialist på avdelningen som ansvarar för alla anläggningar i stamnätet.

Årets traineer är teknikinriktade

Genom åren har vi anställt traineer med utbildningsbakgrunder såsom civilingenjör, lantmätare, systemvetare och civilekonom. Årets traineeplatser har till stor del varit teknikinriktade och anledningen till det är att det är sådan kompetens som Svenska kraftnät söker i framtiden.

-Inför varje traineeprogram gör vi en behovsanalys där vi tittar på vilka tjänster vi har störst behov av. Vår verksamhet kräver teknikspecialister och vi behöver tänka långsiktigt för att attrahera men också behålla medarbetare, berättar HR-specialisten Sofie Westerberg som ansvarar för traineeprogrammet.

Viktor tillägger: - Min tjänst är som IT-arkitektstrainee med fokus på IT-säkerhet. Vår verksamhet hanterar känslig och samhällskritisk information som i fel händer kan skada elförsörjningen i Sverige och rikets säkerhet. För oss är en av utmaningarna att hitta rätt balans mellan IT-utveckling och den förvaltning som krävs av vår befintliga miljö.

Det här är traineerna:

Johanna Gustavsson är en 28 årig idrottande smålänning som läst maskinteknik på KTH och har en master inom hållbar energiteknik. Trainee på avdelningen för nätutbyggnad.

Niklas Dahlin är 27 år och pluggade till civilingenjör inom system i teknik och samhälle i Uppsala. Utöver att vara trainee på driftavdelningen så idrottar han i olika former.

Helena Olsson är 27 år och läste civilingenjörsprogrammet i energisystem i Uppsala och är trainee på avdelningen för anläggningsförvaltning. Utanför jobbet tycker hon om att orientera och vara ute i skog och mark.

Emilia Helander är 26 år och har pluggat civilingenjör med inriktningen energisystem i Uppsala. Hon gillar allt ifrån att leta svamp i skogen till att jaga aktier på börsen. Är trainee på inköp.

Viktor är 24 årig stockholmare som har läst data- och systemvetenskap. Är trainee på IT-avdelningen till vardags och seglar på fritiden.

Om traineeprogrammet

Programmet riktar sig till dig som är nyutexaminerade eller har högst två års kvalificerad arbetslivserfarenhet och vill bidra till Svenska kraftnäts verksamhet med din kunskap och ditt intresse för energi.

Våra tidigare traineer arbetar idag inom många olika arbetsområden hos oss, till exempel kraftsystemanalys, samhällsbyggnad, IT, elmarknad, miljö, internationella frågor, projektledning och verksamhetsutveckling.