Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Nu står Sveriges näst högsta korsningstorn färdiga i Hamra-Åker

Med två 107 meter höga kraftledningsstolpar har Svenska kraftnät höjt den segelfria höjden mellan Bryggholmen och Oknön i Mälaren. Att större lastfartyg kan använda farleden innebär en vinst både för miljön och för samhällsekonomin.

Projektet utförs i samverkan med NCC, som utfört entreprenaden.

- De nya korsningstornen färdigställdes i veckan och är Sveriges näst högsta, säger Svenska kraftnäts projektledare Matay Yoken.

Höjningen är ett resultat av Nationella transportplanen 2010-2021 där Sjöfartsverket har fått uppdraget att möjliggöra trafik med större fartyg till Västerås och Köping.

- Att större lastfartyg kan använda farleden är en stor miljö- och samhällsekonomisk vinst. Åtgärden leder till en positiv miljöpåverkan i form av minskade emissioner och transportkostnader, säger Matay Yoken.

Stolpen på Bryggholmen är placerad i ett naturskyddat område. Tillsammans med Länsstyrelsen har en plan med hänsyn till den känsliga miljön legat till grund för genomförandet. Omgivningen ska i möjligaste mån återställas och utöver det kommer flera kompenserade åtgärder att genomföras i närmiljön. Exempelvis planteras lind, lönn och stora ekar på ett område på fyra hektar för att återskapa likartade miljöer för djur- och växtliv. Med stolparna resta fortsätter återställningsarbetet och kompensationsåtgärderna under hösten.