Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Ny gemensam rapport sätter europeisk tillräcklighet i nordiskt perspektiv

De nordiska systemoperatörerna Energinet, Fingrid, Statnett och Svenska kraftnät har presenterat rapporten Nordic Perspectives on the ENTSO-E Mid-Term Adequacy Forecast (MAF) of 2017.

Rapporten fokuserar på känslighetsanalyser (avseende tillräcklighet på ett par års sikt) särskilt relevanta för de nordiska systemoperatörerna och inkluderar utvecklingen av kapacitet i värmekraft, rysk handel, vädermönster, etablering av vindkraft och nätbegränsningar.

Resultaten i MAF visar på den förväntade utvecklingen av tillräckligheten i de nordiska länderna och konstaterar att den sammanvägda förväntade tillräckligheten skiljer sig åt mellan de nordiska länderna, med östra Danmark, södra Sverige och Finland som de områden som uppvisar viss risk för tillräcklighetsproblem i vissa situationer.

Överlag är resultaten från Nordic perspectives i linje med slutsatserna från MAF för de nordiska områdena, bortsett från Finland där systemoperatörernas beräkningar visar på en betydligt mindre risk för otillräcklighet. Basscenariot bekräftar också att det inte finns några starka skäl till oro i de nordiska områdena, så länge kraftsystemet utvecklas i linje med de respektive nationella prognoserna. Det kommer dock inte bli fallet om antagandena inte håller över tid.

Här hittar du rapporten.