Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Stor beredskapsövning förbereder för kris

Dalarna är platsen för en stor beredskapsövning som genomförs just nu. Målet med övningen är att få ett säkert och effektivt reparationsarbete om krisläget uppstår.

En storm med Gudruns styrka slår till igen, flera samhällsfunktioner slås ut och människor hamnar i nöd. Det är scenariot för en stor krisberedskapsövning som pågår i Dalarna just nu och som är en regional samverkansutbildning (RSU) mellan myndigheter där Svenska kraftnät är en, frivilligorganisationer och energiföretagen Ellevio, Dalaenergi samt Malungs elnät. Syftet är att utveckla ett samarbete som fungerar om större naturhändelser med omfattande skador på samhällets infrastruktur inträffar.

- För Svenska kraftnät är den här övningen en viktig utbildning, som ska leda till att vi får ett säkert och effektivt reparationsarbete vid krislägen. I den här övningen ser vi möjligheten att frivilligorganisationerna får träna samverkan mellan varandra, men även med reparationsledning och driftcentraler hos elnätsföretagen, säger Mats Holmberg, på Svenska kraftnät och uppdragsgivare för elförsörjningens deltagande.

Under fem dagar med start i lördags genomförs övningen där Svenska kraftnät är en av uppdragsgivarna. Under övningen tränas flera olika moment som måste fungera om krisläget uppstår. Det handlar bland annat om att inspektera lokalnäten med hjälp av bandvagn, att träna på att orientera sig i störningsområde med hjälp av karta och kompass och att inspektera kraftledningar och andra elanläggningar från luften.

Under hela övningen trimmas momenten och ska mynna ut i att information snabbt ska kunna nå rätt mottagare för att insatserna som krävs ska kunna sättas in, för att kunna få igång eldistributionen så snabbt som möjligt igen.

- Vi genomför de här övningarna en gång om året och jag är övertygad om att resultatet av årets övning blir minst lika tillfredsställande som de senaste årens övningar, säger Mats Holmberg.

Vad blir resultatet av övningen?

- När den är klar ska de som har varit med kunna tjänstgöra i den befattning och med de uppdrag och uppgifter som är reglerade i avtal mellan oss och frivilligorganisationerna, säger Mats Holmberg.