Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll
Enheten Hälsa, miljö, säkerhet och kvalitet ansvarar för samordning och inriktning av miljöarbetet på Svenska kraftnät. Från vänster Karolina Viksten, Sarah Graaf och Eva Bergius.

Svenska kraftnäts miljöarbete får erkännande

Svenska kraftnät tillhör de myndigheter i Sverige som är bäst på systematiskt miljöarbete. Det visar Naturvårdsverkets senaste utvärdering.

Hur bra är Sveriges myndigheter på att integrera miljöhänsyn i sin verksamhet? Ett sätt att avgöra det är Naturvårdsverkets utvärdering som görs en gång per år. Nyligen kom resultatet som visar att Svenska kraftnät är en av de 27 myndigheter med bäst betyg av alla 188 som har värderats. Omdömet är att Svenska kraftnät bedöms ha en "mycket hög grad av systematiskt miljöarbete".

– Vi har i flera år legat bra till och nu ligger vi i högsta rankinggruppen. Det här är ett kvitto på att vi har ett bra miljöledningsarbete och det ökar motivationen att jobba vidare med fler förbättringar, säger Eva Bergius, miljöspecialist på Svenska kraftnät.

Enligt lag ska alla statliga myndigheter rapportera till Naturvårdsverket och det departement som myndigheten tillhör om hur de arbetar med miljöledning, det vill säga hur strukturerat miljöarbetet är.

Det handlar om att myndigheterna ska sätta mål för sina viktigaste miljöfrågor, arbeta för att uppfylla målen och sedan utvärdera hur det gick, ett arbetssätt för att ständigt kunna bli bättre helt enkelt. Dessutom ska alla myndigheter rapportera in vissa nyckeltal om energianvändning, miljökrav i upphandlingar och utsläpp från resor och maskinanvändning. Myndigheterna poängsätts och kan maximalt få 23 poäng, Svenska kraftnät fick 19.

Svenska kraftnät är också certifierade enligt miljöledningsstandarden ISO 14001:2015, vilket innebär att ytterligare krav måste uppfyllas och att uppföljningen görs av ett externt certifieringsföretag en gång per år.

ISO-certifieringen bidrar väldigt mycket till att vi får en bra struktur för vårt miljöarbete och att vi hela tiden uppmuntras till att anta nya utmaningar, säger Eva Bergius.

Hon har arbetat med miljöfrågor ända sedan Svenska kraftnät bildades 1992 och hon ser en stor förändring i vilken plats miljöfrågorna får i dag jämfört med bara för fem, tio år sedan.

Förr var det enskilda personer i organisationen som var engagerade i miljöfrågor, i dag är det stora delar av organisationen som har ett miljöengagemang och vårt systematiska arbete med miljö omfattar hela verksamheten. Att miljöengagemanget är så spritt är en viktig framgångsfaktor i vårt miljöarbete, säger Eva Bergius.

Nu spänner Svenska kraftnät bågen inför 2018 års utmaningar inom miljö- och hållbarhetsområdet. Att få ytterligare poäng i Naturvårdsverkets utvärdering nästa år skulle såklart inte vara dumt medger Eva Bergius, men samtidigt är det viktigaste inte en poäng hit eller dit.

Det viktigaste är att utvecklingen mot ett alltmer miljöanpassat Svenska kraftnät fortsätter.