Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: Utsikt över Áhkkámassivet från stamnätsstation Ritsem

Sveriges nordligaste stamnätsstation förnyas

Ritsem stamnätsstation är Sveriges nordligaste station och en av många stationer som Svenska kraftnät just nu förnyar. Dess placering i nationalparken Stora sjöfallet gör att man måste ta särskild hänsyn till djur- och naturliv vid förnyelsen av stationen.

Sverige har ett av världens äldsta stamnät. Många av stationerna och ledningarna börjar närma sig slutet av sin livslängd och vi behöver inte bara bygga ut stamnätet utan också förnya många ledningar och stationer innan de blir för gamla.
Turen har kommit till stationen Ritsem som togs i drift 1977 och nu börjar uppnå sin tekniska livslängd. Stationen transformerar el från vattenkraftverket i Ritsem och för den vidare ut i stamnätet.


- Stationen ligger i nationalparken Stora Sjöfallet som är en del av området Laponia som ligger på UNESCOs världsarvslista. Onekligen finns det mycket känslig natur och intressen att ta hänsyn till, säger Liselotte Schillén-Wenger, projektledare på Svenska kraftnät.


När Svenska kraftnät började titta på hur Ritsem skulle förnyas såg man en risk för överrinning i sjön Sitasjaure under projektets avbrottstid då kraftstationen saknar utskovsluckor. Följden skulle bli negativ påverkan på den känsliga naturen och turist- och rennäringen i området. För att undvika det kommer Svenska kraftnät istället att ansluta Vattenfalls transformator till en tillfällig ledning för att hålla kraftstationen tillgänglig under tidsperioder med mycket vatten.


– Detta är en annorlunda lösning som vi inte vanligtvis använder oss av men i Ritsem fanns det inte många andra val för att kunna förnya stationen. Problemlösning och samarbete är alltid viktiga faktorer när vi förnyar ledningar och stationer och det blir extra viktigt här i Ritsem, konstaterar Liselotte som ser fram emot att få sätta igång med arbetet.


Svenska kraftnät planerar att börja förnyelsen av stationen under våren 2019 och planen är att stationen tas i ordinarie drift i slutet av 2021.

 

En 16 km lång tunnel leder vattnet till kraftverket

Stamnätsstationen transformerar effekt från Ritsems vattenkraftstation som även den togs i drift 1977. Vattenkraftstationen som ägs och drivs av Vattenfall var det sista som driftsattes i Luleälven. Vattnet till vattenkraftverket kommer genom en tunnel från sjön Sitasjaure. Bygget av tunneln var ett av de mest ambitiösa schaktningsprojekten dittills i Sverige, 2,5 miljoner m3 berg sprängdes bort. Tunneln är 16,3 kilometer lång, 11 meter bred och 11 meter hög och förser än idag kraftstationen med vatten.