Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Tidig bred dialog i fokus på Kund- och intressentmötet

Svenska kraftnäts Kund- och intressentmöte samlade i år över 200 personer från branschen inklusive energiministern. Många talade om vikten av att samhälle och energibransch pratar tidigt för att vi tillsammans ska kunna lösa frågan om effektbrist.

Dagen inleddes med att slå fast den utmaning som Svenska kraftnät som systemansvarig myndighet ser och har påtalat ett tag: Vi har ett fullt nät och måste säkerställa effekten framöver. Men frågan är hur ansvaret för detta fördelas på de aktörer som är involverade.

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh pekade på det arbete som redan idag görs av Svenska kraftnät och andra systemoperatörer. Det nordiska samarbetet är viktigt och under våren har ett stort steg tagits i och med balanseringsavtalet som de fem nordiska systemoperatörerna skrivit under.

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan framhöll energiöverenskommelsen och menade att vi tack vare den kommit långt i omställningen till ett förnybart energisystem. Men det finns en tröghet i att förverkliga överenskommelsen och energiministern menade att det måste vara en balans mellan att få ut optimalt med energi och att värna rättmätiga andra intressen och därför behövs det ses över hur man arbetar med processerna.

Förutom paneldeltagarna så var dagens talare experter från Svenska kraftnät. Tobias Edfast, kraftsystemanalytiker, presenterade vad som gör att elnätet blir alltmer trångt och Hilda Dahlsten, chef för energianalys, presenterade en möjlig framtida tuff effektsituation i Sverige och Sydsverige. Anna Jäderström, chef för balansering och reserver, förklarade att en framtida nordisk balansering kommer ge en rättvis kostnadsfördelning och ökade möjligheter att integrera Norden mot en europeisk balansmarknad.

Samarbete mellan aktörerna på marknaden var över huvudtaget i fokus under mötet. Flera gånger återkom talare och paneldeltagare till att effektbristen bara kan lösas om det finns en tidig dialog mellan samhällsplanerare och elmarknadens aktörer.