Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsskrivning Anneberg-Skanstull 2018-12-20. Från vänster Martin Förder och Per Lindén, Implenia, Bo Krantz, Rolf Axén, Ulrika Hedman, Svenska kraftnät samt Walter Finze och Klaus Grüttner, Hochtief.
Avtalsskrivning Anneberg-Skanstull

Tunnel under centrala Stockholm: Svenska kraftnät satsar på ny teknik i utvecklingen av stamnätet

Svenska kraftnät har tilldelat tunnelentreprenaden för projekt Anneberg-Skanstull till konsortiet Hochtief-Implenia JV. Projektet är en utveckling av stamnätet för att möta Stockholmregionens allt växande behov av el och trygga elleveranser.

Stabilt och modernt elnät för Stockholm

Stockholm växer med omkring 40 000 människor och ett stort antal företag och industrier varje år. För att möjliggöra regionens tillväxt blir behovet av el, starka elnät med hög kapacitet och trygga elleveranser allt större och viktigare.

- Vi gör en stor satsning på stamnätet i Sverige med projekt Anneberg-Skanstull. Vi går in i en ny era och kommer att bygga över 4 800 km nya ledningar och mer än hundra stationer runt om i Sverige 2020-2040. Kraftledningar är en förutsättning för samhällets tillväxt, säger Bo Krantz, ställföreträdande generaldirektör på Svenska kraftnät.

Den hittills största investeringen på stamnätet

Den nya tunneln med stamnätskablar är en av Svenska kraftnäts hittills största investeringar, ett av drygt femtio projekt med satsning på nya stationer, ledningar och kablar i Stockholmsregionen.  

– Vi ska bygga en motorväg för el i Stockholm genom att borra oss fram från norr till söder, under Stockholms centrala delar. Det tar ungefär fyra år från byggstart och ytterligare några år för kabelförläggningen, säger Rolf Axén, projektledare på Svenska kraftnät.

Entreprenör för tunnelentreprenaden

Entreprenören som fått uppdraget är Hochtief-Implenia JV, Tysklands respektive Schweiz största byggbolag, med lång erfarenhet av tunnelentreprenader.

Uppdraget omfattar att tillhandahålla en specialdesignad tunnelborrmaskin, tunnelborrning av 13,4 km tunnel och byggnation av 6 ventilationsschakt längst sträckan mellan Danderyd och Hammarby Sjöstad.

Kontakt

Ingegerd Bills, Anneberg-Skanstull, telefon 072-220 62 80 eller e-post: ingegerd.bills@svk.se.

Fakta projekt Anneberg-Skanstull

 • Regionerna Stockholm, Uppsala, Malmö och Mälardalen har idag den största utmaningen med kapacitetsbrist och akut behov av förstärkning och förnyelse. Det byggs bostadsområden, tunnelbanor och ny industri etableras samtidigt som lokal produktion avvecklas.
 • Nya kraftledningar behövs för att möta kraven på ökad överföringskapacitet för etablering av nya bostäder, industri och företag.
 • Svenska kraftnät arbetar med innovation och nya lösningar för att möta kapacitetsbehovet, t ex högkapacitetsledningar, stolputformningar och effektiva IT-lösningar.
  Projekt Anneberg-Skanstull är en del av projekt Stockholms Ström, ett samarbete mellan Ellevio, Vattenfall och Svenska kraftnät. Överföringen ingår i stamnätsförbindelsen City Link som binder ihop norra och södra Stockholm, från Upplands Väsby till Huddinge.
 • Hochtief-Implenia JV är ett konsortium mellan HOCHTIEF Infrastructure GmbH Tyskland Sverige Filial och Implenia Construction GmbH Tyskland Filial Sverige.
 • Tunnelbyggnation: start 2019/2020, tunnelborrning cirka 4 år därefter kabelförläggning.
 • Teknik: växelström, 400 kV-kablar.
 • Längd: cirka 13,4 kilometer.
 • Tunnelns diameter: 5 meter.
 • Tunnelns djup: Cirka 50-100 meter.