Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Utlåning av beredskapsmaterial

Svenska kraftnät har beredskapsmaterial för att stötta återuppbyggnad av elnät. Vi lånar även ut dessa i händelse av samhällsstörning, som när räddningstjänsten behöver stöd med samband och trådlös kommunikation.

Svenska kraftnät har bandvagnar med utrustning för trådlös kommunikation, bl.a. Rakel. Dessa så kallade Molos (Mobilt lednings- och sambandstöd) hanteras av FRO (Frivilliga radioorganisationen) på uppdrag av Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät har avtal med FRO. FRO har i sin tur avtal med sina enskilda medlemmar som är de som bemannar våra bandvagnar. FRO ansvarar för att rekrytera, utbilda och bemanna Molosgrupperna. I vårt avtal med FRO regleras bl.a. vilka krav på utbildning och kompetens de medlemmar som ska hantera bandvagnarna måste uppfylla. Avtalet säkerställer också att försäkringar finns.

Räddningstjänsten eller länsstyrelsen gör en hemställan, en förfrågan till oss om att låna Molosbandvagn. Vi kontaktar FRO som bemannar och sänder ut Molos för att ingå i arbetet som leds av den som gjort hemställan.

I nuläget har vi tre Molos utlånade för att stötta förutsättningarna för samband i brandområden och kan vid behov låna ut ytterligare.