Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Utvecklande att skriva exjobb på Svenska kraftnät – och det öppnar dörrar

Just nu skriver sju studenter fem examensjobb på Svenska kraftnät. Ämnena varierar från nollföljdsimpedans hos transformatorer till kraftvärmens roll i elsystemet. Att skriva exjobb är ett bra sätt att få in en fot i energibranschen.

Ett examensarbete motsvarar 30 högskolepoäng och utförs under en termin. Just nu skriver sju studenter exjobb på Svenska kraftnät.Niklas Gutekvist och August Nilsson

– Det är en trevlig stämning på arbetsplatsen, en positiv känsla. Alla är mycket hjälpsamma och det är lätt att få intervjuer med medarbetare, säger Niklas Gutekvist, som läser civilingenjörsprogrammet på Mälardalens högskola. Hans studentpartner August Nilsson håller med:

– De har stor förståelse för vad vi gör och de krav som ställs från skolan. De är mycket samarbetsvilliga.

Att göra examensarbete på Svenska kraftnät förenklar på flera sätt.

– När man nämner att man gör exjobbet för Svenska kraftnät så öppnas dörrar hos andra aktörer i branschen, säger Mathias Bäckström som också läser civilingenjörsprogrammet på Mälardalens högskola och gör sitt arbete tillsammans med Anton Hellberg.

Värdefulla för kompetensförsörjningen

Ursprunget till exjobben är behov i verksamheten.

– Det är oftast frågor som vi behöver få undersökta men som det inte finns tid för, säger Göran Ericsson, FoU-ansvarig på Svenska kraftnät.

Han och Josefine Elinder på Svenska kraftnäts HR-avdelning kan inte nog betona värdet av exjobbarna för Svenska kraftnät.

– Här får vi in duktiga personer i verksamheten som kan bli nyckelpersoner i framtiden. Det är en form av kompetensförsörjning, säger Josefine Elinder.

Intervjuer, beräkningar och modellbygge

Tillvägagångssättet vid exjobben skiljer sig åt, beroende på ämnet. En del gör intervjuer, andra arbetar med modeller och beräkningar. Gemensamt för dem alla är att de har handledare på skolorna, men också på plats på Svenska kraftnät.

När man läser listan på tidigare examensarbeten är det påfallande många namn som återfinns bland befintliga medarbetare.

– Ja, det är många som har gjort sitt examensarbete på Svenska kraftnät som sedan börjat jobba här. Sedan 2014 har mer än hälften av exjobbarna fått arbete här men i princip har varje exjobb faktiskt resulterat i en anställning eftersom studenterna ofta arbetar i par. Man kan säga att det är en bra väg in till oss, säger Josefine Elinder.

Läs om tidigare examensarbeten här.