Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer med stamnätet när det åskar?

Det har varit en åskrik sommar i år. Analysvakterna på Svenska kraftnät som utreder störningarna på stamnätet har haft bråda dagar. De allra flesta störningar märks dock inte för användarna.

Åska är den vanligaste orsaken till störningar på våra 220- och 400 kV-ledningar och det är som bekant på sommaren som de flesta åskurladdningarna inträffar.

– Vi har haft 44 störningar hittills i år på grund av åska. Det som är lite ovanligt med årets sommar är inte att vi totalt har haft extremt många störningar på grund av åska utan att många av dem skedde under en kort period i månadsskiftet juli/augusti, säger Anna Pettersson, kraftsystemingenjör och en av de som turas om att inneha rollen som analysvakt.

Bortkoppling av fel på under hundra millisekunder

Bara för att det åskar behöver det inte innebära störningar på stamnätet. Ligger åskovädret över ett område där vi inte har ledningar, så blir det såklart inte störningar. En del blixtar slår också bara mellan molnen och inte ner mot marken.

Vad händer när åskan slår ner i ledningen?

– Vid ett åsknedslag i ledningen blir det en stor överspänning vilket kan leda till ett överslag, alltså en ljusbåge mellan ledning och jord. Det innebär enkelt uttryckt att luften leder elektisk ström mellan ledningen och jordad del, berättar Rosmarie Claesson, kraftsystemingenjör som även hon har rollen som analysvakt.

När åskan slår ner i ledningen reagerar så kallade reläskydd som finns i stationerna och ledningen som är drabbad kopplas ifrån. Reläskydden finns för att minimera fara för personer och skador på vår utrustning. Felen kopplas normalt bort på mindre än hundra millisekunder. Ledningen kopplas sedan till igen automatiskt, eftersom cirka nio av tio fel på ledningarna är övergående.

– I stort sett hela stamnätet är maskat, det vill säga att det finns alternativa vägar, andra ledningar, för elen. Det innebär att ett ledningsfel nästan aldrig innebär något strömavbrott, men kunder med känslig utrustning kan märka störningen i form av en spänningsdipp, berättar Anna.

Analys ger information

– Om felet finns kvar kopplas ledningen ifrån igen. Alla störningar i vårt nät analyseras av oss analysvakter. Vårt jobb innebär att vi utreder vad störningen beror på, räknar fram var felet finns och om felet behöver undersökas ytterligare, berättar Anna.

De flesta analyser kan göras på kontoret med hjälp av data som hämtas digitalt via utrustning som sitter i våra stationer.

– Varje störning ger oss en möjlighet att se att vår utrustning fungerar som de ska och har rätt inställningar. I de fall vi har äldre utrustning skickar vi ut en entreprenör som hämtar information på plats i stationen, säger Rosmarie.

Hur är det då med ledningar och åska? Är det farligt att stå i en ledningsgata när det åskar?

– Det är aldrig bra att stå vid höga punkter, som höga träd och stolpar, säger Rosmarie. På Uppsala universitets sida om åska kan man läsa att om man är i en skog när det åskar så ska man leta reda på en plats där träden står glest och huka sig ner.

Läs mer om åska och åsknedslag på Uppsala universitets hemsida.