Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

En vinter med lägre elförbrukning än vanligt

Våren har kommit med härliga temperaturer och solsken. Den följer på en vinter som varit varmare än vanligt och därmed har elförbrukningen varit lägre än en normal vinter.

Timmen med den högsta elförbrukningen under vintern 2018/2019 inträffade den 30 januari kl 17-18. Sverige förbrukade under denna timme 25 200 MW. Det kan jämföras med förra vintern då timmen med högst förbrukning landade på 26 700 MW.

Det milda vädret har inneburit att Svenska kraftnät inte har behövt använda effektreserven. Det är reservkraft som Svenska kraftnät handlar i förväg för att klara förbrukningstoppar under kalla vintrar. Effektreserven finns tillgänglig mellan den 16 november och den 15 mars och består dels av produktionskapacitet, dels minskad elförbrukning.

I effektreserven ingår kraftverk som tar 12-16 timmar att komma upp i produktion. Svenska kraftnät kan beordra att effektreserven ska förberedas för produktion och därmed kunna användas inom två timmar. Detta gjordes vid ett tillfälle, men inte på grund av kallt vinterväder, utan för att ett block på Oskarshamnsverken fick problem och minskade sin produktion. Situationen kunde lösas med kraft från Tyskland och Litauen, så effektreserven behövde alltså aldrig aktiveras, utan var bara i beredskap.

Mer information om den gångna vintern och kommande kommer i årets kraftbalansrapport. Svenska kraftnät redovisar årligen, på regeringens uppdrag, hur kraftbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits under den gångna vintern. Samtidigt görs en prognos för kommande vinters kraftbalans, alltså landets energibalans under timmen med vinterns högsta elförbrukning. Rapporten publiceras i slutet av juni.