Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Förnyat nordiskt systemdriftsavtal

De nordiska systemoperatörerna har under lång tid samarbetat med systemdriftsfrågor, formaliserat i det nordiska systemdriftavtalet. Nu har avtalet förnyats och uppdaterats.

I augusti tecknade de nordiska systemoperatörerna ett nytt gemensamt systemdriftavtal. Syftet är att säkerställa att det nordiska sammankopplade systemet drivs på en tillfredsställande nivå av tillförlitlighet och kvalitet. Avtalet formaliserar samarbetet och uppdateras nu för att även få med den nya regleringen i de europeiska nätkoderna.

- Arbetet med avtalen blir en naturlig del av vårt kontinuerliga arbete och uppdateringar ser vi redan kommer att komma in med nästa regelpaket från Europa, Erik Ek, strategisk driftchef på Svensk kraftnät.

I det uppdaterade avtalet är kraven tydligare än i nuvarande systemdriftsavtal. Det skapar även en rättslig ram för att komma överens om specifika operativa frågor relevanta för de nordiska systemoperatörerna, frågor som inte regleras direkt genom nätverkskoderna. Avtalet pekar också på metoder och områden som i nästa steg behöver kompletteras med instruktioner för att bli ett bra verktyg för kontrollrummen i Norden.